Peddelend ontwaken met de natuur

Wil je de ochtenddauw langzaamaan zien verdwijnen, terwijl je door het moeras van Nationaal Park De Alde Feanen vaart? Ga dan mee met de kanotocht voor vroege vogels. Je staat in het donker op, maar dat is het meer dan waard! De natuur zien ontwaken heeft echt iets magisch. En als je eenmaal samen het peddelritme te pakken hebt, beweeg je soepel en ontspannen door het water. Spits je oren en volg de natuurgids, die wijst je de weg en vertelt je graag alles over de natuur die voor je verschijnt.

Nationaal Park De Alde Faenen_Kanotocht

Een tocht vol natuurverrassingen

Je gaat op pad met Canadese kano’s, deze zijn geschikt voor meerdere personen. Onder begeleiding van een enthousiaste natuurgids vaar je door bijzondere delen van het laagveenmoeras. De plekken waar bijna niemand komt. Vanuit de geruisloze kano kun je de vogels en andere dieren in alle stilte bewonderen. Misschien zie je de zilverreiger terwijl hij op vis jaagt of heb je veel geluk en zie je de otter die wegschiet in het riet of de imposante zeearend hoog in de lucht. Waarom deze roofvogel ook wel ‘de vliegende deur’ wordt genoemd? Je hoort het allemaal tijdens deze kanotocht. Vergeet niet om je warm genoeg aan te kleden en neem voldoende eten en drinken mee in een waterdichte tas. 

Vertrekpunt Earnewâld

De kanotocht vertrekt en eindigt bij het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen aan de rand van het dorp Earnewâld (Eernewoude), een watersportdorpje in het hart van Friesland. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis, de flora en fauna en welke mogelijkheden er allemaal zijn om het park te ontdekken.

Nationaal Park De Alde Feanen - skûtsjemuseum

Terug in de tijd 

Heb je tijd over? Breng dan een bezoek aan het skûtsjemuseum in Earnewâld en ga even terug in de tijd. Het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers staat in dit museum centraal. 
 

De otter opsporen

Overdag zie je ‘m niet zo snel, want dan zoekt de otter bescherming en rust. Pas in de schemer verlaat het dier zijn rustplaats om te jagen op vis. Met zijn gestroomlijnde lichaam, stevige zwemvliezen, waterdichte vacht en sterk ontwikkelde snorharen is hij gemaakt om te jagen in het water. Dat de beschermde otter hier leeft, betekent dat het water schoon is en er voldoende vis rondzwemt. Dat was in de jaren 80 wel anders. Toen leefde deze beschermde diersoort niet in Nationaal Park De Alde Feanen. Wil je (overdag) wel bewijs zien dat de otter dichtbij is? Zoek dan naar zijn sporen zoals pootafdrukken of ‘spraints’, een mooi woord voor otterpoep.

Nationaal Park de Alde Feanen - zonsondergang

Niet echt een vroege vogel? 

Ga dan in de avond het water op in plaats van vroeg in de ochtend. Sluit de dag peddelend af, voel de wind door je haren en ontdek welke diersoorten juist dan ontwaken. Je beleeft het gebied op een hele andere, unieke manier.  

Peddelend ontwaken met de natuur