Panoramisch uitzicht over weidse heide

Vanaf de top van deze brand- en uitkijktoren, op zo’n 42 meter hoogte, word je beloond met een panoramisch uitzicht dat je nergens anders treft. De uitgestrektheid van de Kalmthoutse Heide ontvouwt zich voor je ogen. Laat je overweldigen door een groots gevoel van ruimte en weidsheid.

Uitzicht brandtoren - Grenspark Kalmthoutse Heide
Foto: Toerisme Provincie Antwerpen

Dynamisch uitzicht

De toren is opgebouwd uit een mosgrijs stalen vakwerkconstructie met meerdere driehoeken. De gedraaide segmenten van de trap zorgen voor een dynamisch geheel. Het silhouet van de toren verandert vanuit elke hoek. De houten trappen zijn in alle windrichtingen geplaatst, zodat het zicht tijdens de klim ook naar alle kanten gaat. Door de kleuren en materialen van hout en staal voegt de toren zich naar de natuurlijke omgeving. Op 12 en 24 meter hoogte bevinden zich grote uitkijkplatforms. Het ontwerp van de toren is afkomstig van NOHNIK architecture and landscapes. Een pareltje om te zien.

Adres: Brandtoren, Korte Heuvelstraat, 2920 Kalmthout
 

Op de uitkijk voor brand

Boven in de toren bevindt zich op dertig meter een post voor de vrijwilligers van de brandwacht. In brandgevoelige periodes houden vrijwilligers de wacht en waarschuwen ze de hulpdiensten bij het waarnemen van zelfs de allerkleinste rookpluim. Bovenin reikt de communicatiemast tot 42 meter hoogte. Slimme camera’s kunnen door middel van kunstmatige intelligentie automatisch bosbranden detecteren.

"Ik kan zo genieten van de fazanten, een kraai die ruzie maakt met een wulp, de schapen die onderaan de toren ergens op de purperen grond lopen. Of de buizerds die door het luchtruim scheren terwijl ik door een verrekijker de horizon aftuur en gluur naar enig rookpluimpje dat toch maar eens verdacht zou kunnen zijn."

Vera Milis vrijwilligster brandtorenwacht

Kijken doe je met je… Benen!

Deze uitkijktoren bewonderen in combinatie met een wandeling? Wandelroutes Libel, Schaap, Ree en Rups komen voorbij dit landmark. Tip: tussen half augustus en half september staat de struikhei in bloei. In deze periode verandert het uitgestrekte heidelandschap in een prachtige paarse zee.

Panoramisch uitzicht over weidse heide