Op turfstekersexpeditie naar het hart van de Peel

Tijdens een Turfstekerstocht treed je in de sporen van de turfsteker en ontdek je Nationaal Park De Groote Peel op een unieke manier. Je wandelt over peelbanen en knuppelbruggen in dit uitgestrekte hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. De Peelgids vertelt je over het verleden en laat je bovendien de weidsheid, het veen en de stilte op een bijzondere manier ervaren.

Nationaal Park De Groote Peel - turfhuis

Sporen uit het verleden

In het landschap van De Groote Peel zijn de sporen van de turfstekerperiode nog goed zichtbaar. In het hart van het gebied ligt de grote waterplas 't Elfde. Benieuwd waar deze plas zijn naam aan te danken heeft? Je komt erachter tijdens de tocht. Ook kom je alles te weten over de Peel en zijn verleden. Na de tocht kun je napraten met een kop koffie met een stuk traditionele Limburgse vlaai.

‘Droge’ voeten door knuppelbruggen

De tocht is 6 à 7 kilometer lang en gaat over de knuppelbrug en langs verschillende onverharde paden. Een knuppelbrug is een verhoogd pad dat is gemaakt van knuppelhout. Deze knuppelbruggetjes zijn aangelegd door de mens, maar houten paden worden al eeuwenlang gebruikt. In andere veengebieden zijn zelfs knuppelbruggetjes uit de Romeinse tijd gevonden. 

Tip! Kleed je aan op het weer en trek stevige en waterdichte wandelschoenen aan. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil. 

Vogels kijken

Een wandeling door Nationaal Park De Groote Peel is een kennismaking met een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa. Rond oktober en november kan er zomaar een vlucht kraanvogels neerstrijken. Bij de vogelkijkhut aan de Meerbaansblaak geniet je van de weerspiegelingen in het water én heb je een fantastisch zicht op de watervogels die niets in de gaten lijken te hebben. Neem dus vooral een verrekijker mee!

Op turfstekersexpeditie naar het hart van de Peel