Ontdek al wandelend de geschiedenis van Het wapen van Brederode

Dit is er eentje voor de sportieve natuurliefhebber! Ga drie dagen op avontuur en verwonder je over de natuur en cultuurhistorie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je loopt door mooie polders, langs meertjes, in duingebieden en staat af en toe stil om te genieten van prachtige uitkijkpunten. Onderweg krijg je van alles mee over de geschiedenis. Zo luister je tijdens de tocht naar het audioverhaal ‘Het wapen van Brederode’ waarin de nieuwsgierige Rens een belangrijke rol speelt. Dagelijks leg je zo’n 15 à 20 kilometer af. Navigeren doe je via de IVN Routes app.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Buitenplaats Elswout
Foto: Sem van Hoogstraten fotografie
Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Bos Buitenplaats Elswout
Foto: Marleen Annema fotografie
Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Buitenplaats Elswout
Foto: Sem van Hoogstraten fotografie
Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Poortgebouw Buitenplaats Elswou
Foto: Sem van Hoogstraten fotografie

Van tuin tot polder, van dorp tot landgoed

Geen dag is hetzelfde tijdens deze driedaagse trektocht. De route brengt je langs polders met hun oude middeleeuwse verkaveling en het oude dorp Spaarndam en Santpoort. Ook trek je door de landgoedzone aan de binnenduinrand en langs de oude Ruïne van Brederode. Dompel je onder in de landelijke geschiedenis van het kasteel en de Heren van Brederode, een adellijke familie uit de late middeleeuwen. Bekijk de tentoonstellingen, beklim de donjon (oftewel woontoren) voor een wonderschoon uitzicht en geniet in de zomermaanden in de theetuin van een drankje. Dag 1 eindigt met een overnachting in een mooie Bed & Breakfast.

Hoge duintoppen en diepe meren

Dag 2 begint bij duingebied Duin en Kruidberg. Een plek waar je de rijke geschiedenis van het voormalig grootste woonhuis van Nederland ervaart. Daarna op naar een sportieve uitdaging! Het is stevig klimmen door de Kennemerduinen met hoge uitkijkpunten. Je vindt er ook diverse gegraven duinmeertjes, zoals 't Wed, de Oosterplas en het Vogelmeer. In de twee eerste meertjes mag je zwemmen. Vergeet dus niet je zwemkleding mee te nemen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - duinen

Overnachten in een seashack

De tweede nacht slaap je in een seashack midden in de duinen. De openslaande deuren van de comfortabele kamers zorgen voor een vrij buitengevoel. Droom heerlijk weg bij het ruisen van de zee wanneer je bijkomt in je persoonlijke hangmat die bij je seashack hangt.

Slingeren rondom Buitenplaats Elswout

De derde dag is het tijd om het sprookjesachtige van Buitenplaats Elswout te beleven. Maak dus zeker een tocht over dit bijna 400 jaar oude rijksmonument als je de toegangspoort van de buitenplaats passeert. Verwonder je over de verschillende landschapsstijlen die typerend waren voor de 17e, 18e en 19e eeuw, met schitterende monumentale gebouwen en pronkstukken van rijke buitenplaatseigenaren. De eeuwenoude bomen en typerende plant- en diersoorten, zoals stinzenplanten en vleermuizen, maken het plaatje compleet.

Foto: Marleen Annema fotografie

Ontdek al wandelend de geschiedenis van Het wapen van Brederode