Neem een duik in de wondere onderwaterwereld

Het hart van de Oosterschelde klopt onderwater. Hier schuilt een enorme rijkdom aan dieren en waterplanten. Deze kun je ook zelf ontdekken door een duikpak aan te trekken of op snorkel avontuur te gaan. Met de juiste uitrusting kun je op zoek naar zeeanemonen, krabbetjes en sepia’s. Het is een echte schatkamer. Verwonder je over de sponzen, welke soms echt lijken op een badkamerspons, of de felgekleurde kolonievormende zakpijpjes die de grijze stenen omtoveren tot een kleurrijk aandoend rif.

Paardenanemoon in de Oosterschelde
Kwal in de Oosterschelde
getijdenbakken
Foto: Marijke Lieman
Anemonen en zakpijpen in de Oosterschelde
Zeekat met eieren in de Oosterschelde

Een van de mooiste duikplaatsen in de Benelux

Er vinden maar liefst 800.000 duiken per jaar plaats in de Oosterschelde. Vooral de maand mei is populair bij duikers. Dan is de kans op het spotten van een zeekat – één van de favorieten van de sportduiker – het grootst. Deze inktvissoort komt in het voorjaar, samen met enkele collega’s als de pijlinktvis, eieren afzetten in de Oosterschelde. Een waar spektakel.

Niet voor beginners

Duiken in de Oosterschelde is echter niet voor beginners. Dit heeft te maken met de stroming. Want zowel de horizontale als de verticale stromingen kunnen heel lastig zijn. Ga daarom niet de diepte in als je geen degelijke kennis hebt over duiken in getijdenwater.

Anemonen en zakpijpen in de Oosterschelde

Een duikcursus boeken

Wil je de sprong wagen? Er zijn verschillende duikscholen die cursussen aanbieden. Vanaf welke duikstek vind je terug op de website van ‘duikplaats’.

Mee op snorkelsafari

Ben je geen duiker maar wil je wel de onderwaterwereld van de Oosterschelde ontdekken? Ga dan snorkelen! Bijna iedereen kan het en wanneer je meegaat op snorkelsafari snorkel je langs de beste plekjes. Je ziet het gebied dat de meeste duikers overslaan en dat is nu juist zo interessant. Blijf vlak langs de kant of de golfbrekers, hier is tussen de stenen het meeste te zien.

Een kijkje nemen in een getijdenbak

Langs de kust zie je soms een hele rij betonnen bakken staan, of slechts een enkele grote betonnen bak. Alleen bij laag water zijn ze zichtbaar, helemaal aan de voet van de dijk. Deze bakken zijn kleine werelden op zichzelf. Hierin blijft het water staan wanneer al het andere water eromheen wegstroomt. Zo komt de onderwaterwereld even heel dichtbij en kun je verschillende soorten wieren, schelpdieren, sponzen en jonge vissen ineens heel goed bestuderen. En dat zonder nat te worden.

getijdenbakken
Foto: Marijke Lieman

Waar je ze kunt vinden?

Ter hoogte van camping de Vierbannen te Ouwerkerk, in Wemeldinge bij het Dijkhuisje, maar ook in Bruinisse, Gorishoek en Wissenkerke.

Neem een duik in de wondere onderwaterwereld