Met natte laarzen over schorren en slikken

Voel hoe de zilte zeelucht je neus prikkelt terwijl je door modderige kreken, schorren en slikken van Tholen zwoegt. Een avontuurlijke en toch rustgevende tocht waarbij je niet bang moet zijn voor natte voeten. Dit gebied wordt namelijk twee keer per dag door zout water overspoeld. Aan de randen van de Oosterschelde bepaalt het zoute getij van eb en vloed de regelmaat. Maak kennis met deze unieke buitendijkse kustnatuur op wereldschaal, die elke dag weer anders is. Ga mee op deze verrassende tocht.

Het tij is alles bepalend. Bij laag water zie en beleef je het meeste, maar bij het bepalen van de tour tijdstippen is hiermee rekening gehouden.

Natte laarzen tocht in Nationaal Park de Oosterschelde
Zeekraal met schorrenkruid uit de Oosterschelde
Oosterschelde - Schor en oesterput

De rijk gedekte tafel van Tholen

Klaar om het buitendijkse gebied van het Zeeuwse eiland Tholen op je duimpje te leren kennen? Neem dan altijd een gids mee. Hij wijst je de meest spannende paden waar je waterdichte schoenen of laarzen het minst nat worden. Het gebied is, vanwege de bijzondere natuurwaarden, niet vrij toegankelijk. De gids vormt jouw sleutel tot deze zilte wondere wereld.

Onderweg passeer je planten als zeekraal en zeeaster; Zeeuwse delicatessen die op de hoger gelegen slikken en schorren groeien. Het zout in de bodem van deze schorren zorgt voor de unieke, zilte smaak van de planten. Maar er is meer leven te ontdekken in de kustnatuur. In de modderige slikken krioelt het van de wormen, schelpdiertjes en kleine kreeftachtigen. Een walhalla voor vogels die bij eb dan ook massaal op deze rijk gedekte tafel van de drooggevallen bodem afkomen. Een mooi moment voor jou om de verschillende vogelsoorten te spotten.

Authentiek stukje Nederland

Het eiland Tholen is ontstaan vanuit vijf kleinere eilanden die, door afdammingen en inpolderingen, op een geleidelijke manier aan elkaar groeiden. Boven de weilanden van dit uitgestrekte polderlandschap hangt overal de zilte geur van de zee. Je vindt hier vooral landbouwgebied met dijken, molens, boerenhoeves en authentieke dorpskernen. Een prachtig Hollands plaatje.

Buitendijks liggen de uitgestrekte platen en slikken die twee keer per dag door het tij worden overstroomd. Een getij waarbij het verschil tussen hoog- en laagwater het hoogst is in Zeeland. Het verschil tussen de waterstanden is gemiddeld 3,5 meter, maar dit kan door de invloed van de wind en maanstand meer of minder zijn.

Eendenkooi - Zeeland
Foto: Stichting Het Zeeuwse Landschap

Het geheim van de eendenkooi

Slechts een paar keer per jaar krijg je kans om de Eendenkooi in Sint Philipsland te bezoeken. Vroeger een plek met commerciële betekenis, tegenwoordig cultuurhistorisch erfgoed in een stiltegebied met grote natuurwaarden. Maak kennis met de typische gebruiken rondom de kooi, zoals de inzet van het kooikerhondje, de vangpijpen, de broedkorven en de verschillende soorten eenden.

Proef de streek

In het Thoolse Sint-Annaland vind je de aardappelveiling, de enige van Nederland. Handelaren kopen hier hun producten via het ‘veilen bij afslag’. In juli en augustus kan ook jij op iedere woensdagochtend en -middag plaatsnemen in de authentieke bankjes van de veiling en de klok bedienen om een goede prijs af te slaan. Niet alleen voor de lekkerste aardappelen maar ook voor appels, aardbeien, kersen en ander rood fruit. Ook de zilte streekproducten zoals lamsoren en zeekraal komen aan bod. Misschien lukt het je zelfs om echte Thoolse vis te bemachtigen. Smakelijk!

Met natte laarzen over schorren en slikken