Met de Balgexpres naar de onbewoonde wereld

Op avontuurlijke wijze het strand van Schiermonnikoog verkennen? Stap op de Balgexpres! Deze karakteristieke tractor met buswagen brengt je naar het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog: de Eilander Balg. Een ongerepte zandvlakte die je zonder begeleiding niet mag bezoeken. Een unieke ervaring; alsof je aan het eind van de wereld bent. De tocht gaat vijftien kilometer over het strand en duurt circa 2,5 uur. Elke tocht is weer anders. Net als het landschap. Daarvoor zorgen de wind, het weer en het water. Zij geven het strand iedere dag een ander karakter.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Onder invloed van eb en vloed

De ene dag is er tijdens eb veel water, door bijvoorbeeld springtij of harde wind uit het noorden. De andere dag is er juist minder water, bijvoorbeeld door de oostenwind. Na hoogwater vormen zich op het strand geulen en plassen, waar het water weer door terugstroomt naar de zee. Rustig weer zorgt voor een kalm en glad strand. Maar dit kan binnen één getij of weersomslag totaal veranderen. Een getij kan het strand zowel gladstrijken als plooien. Zo kan de zee bij stormen enorme hoeveelheden zand verplaatsen. En de wind kan droog zand met bakken tegelijk over het strand laten stuiven. Een geweldig schouwspel; het complete strand is in beweging, waardoor stuifbanken en duinen zich vormen.

Spot zeehonden, schelpen én vogels

De Balg is alleen goed te betreden met laag tij, als het oostpunt van het eiland droog komt te liggen en het water van de geulen terug de Noordzee instroomt. Dat is ook het moment waarop zowel grijze als gewone zeehonden lekker liggen te zonnen op de zandbank, aan de overkant van het water. Ook is de kans groot dat ze voor de zandbank langszwemmen. Ken je de verschillen tussen de twee soorten? Grijze zeehonden zijn een stuk groter dan gewone zeehonden en hebben een vooruitstekende snuit. Gewone zeehonden hebben een korte snuit en hebben daardoor een heel andere uitstraling. 

Zoek je de natuur liever in de lucht? Of iets dichterbij, bij je voeten? Vogels en schelpen zijn er in overvloed. In de lucht zie je vogels als de grote stern en de dwergstern boven het water zweven, op zoek naar vis. Ze duiken dan loodrecht naar beneden achter een golf om hopelijk boven te komen met een zandspiering. In de vloedlijn vind je zeldzame schelpen zoals De Noordkromp. Dit is de oudste schelpensoort van het waddengebied. Een forse schelp van soms bijna acht centimeter breed en wel vijfhonderd jaar oud.

Op herkansing

Heb je tijdens de tocht met de Balgexpres geen zeehonden gezien? Ga dan eens naar het strand aan het einde van de Badweg. Vanaf het dorp is dit ongeveer tien minuten fietsen. Je hebt bij dit strand uitzicht op een paar zandplaten waar vaak zeehonden te zien zijn.

Met de Balgexpres naar de onbewoonde wereld