Lopen over de bodem van de zee

Wie een bezoek brengt aan het waddengebied kan deze klassieke activiteit niet overslaan: wadlopen! Word één met de natuur, trotseer het slik en wandel over de bodem van de zee. Of je nu kiest voor een lichte of zware wandeltocht, met je collega’s of met kinderen, je kunt ten allen tijde genieten van de zilte zeelucht en oneindige vergezichten. Ervaar zelf waarom dit unieke natuurgebied Werelderfgoed is en trek je wandelschoenen aan! Ga echter nooit alleen wadlopen, doe dit onder deskundige begeleiding van een gids. Dat kan vanaf de Groningse, Friese en Noord-Hollandse kust. Maar ook vanaf Texel kun je hele mooie tochten maken.

Het gebied is jaarrond te bezoeken, maar omdat wadlopen enkel bij laagwater mogelijk is, verschillen de aanvangstijden dagelijks.

Waddenzee Werelderfgoed - wadlopen marketing groningen
Foto: Marketing Groningen

Weidsheid van de wadden

De wadloopgidsen nemen je graag mee het Wad op. De tochten beginnen vaak in Oosterend, aan de oostkant van Texel. Je loopt vervolgens via het natuurgebied ‘De Schorren’ het waddengebied in. Verwonder je over de weidsheid  van het waddengebied. De vele kreken in dit kweldergebied maken dit een van de rijkste vogelgebieden van Texel. Wadvogels kunnen er tijdens hoogwater ongestoord uitrusten. Ook broeden er veel vogels, waaronder scholeksters, tureluurs en lepelaars. Ga je voor de wadlooptocht van Texel naar Vlieland? Deze is alleen voor de meest ervaren weggelegd. Je maakt namelijk een enorme omweg omdat je een complex geulenstelsel moet passeren. Dat maakt deze tocht ultra-zwaar.

Een nieuwerwetse traditie

Wadlopen klinkt als een oeroude traditie, maar deze activiteit werd pas populair in de jaren zestig. Het Waddengebied werd toendertijd ontdekt als natuurgebied. Het wadlopen is zó populair dat duizenden wandelaars, onder begeleiding van ervaren gidsen, zich al hebben gewaagd aan de oversteek. Tijdens de wandeling loop je meestal van de kust naar een wadplaat of naar een Waddeneiland, door slik en over zandplaten. Soms moet je een geul oversteken, wat een zware taak is als het water helemaal tot je borst komt. Een goede conditie is, afhankelijk van de bestemming, daarom een vereiste. Het laatste wat je wilt is verrast worden door het stijgende water, ga dus nooit zonder gids op pad.

Lopen over de bodem van de zee