Lopen over de bodem van de zee

Wie een bezoek brengt aan het waddengebied kan deze klassieke activiteit niet overslaan: wadlopen! Word één met de natuur, trotseer het slik en wandel over de bodem van de zee. Of je nu kiest voor een lichte of zware wandeltocht, met je collega’s of met kinderen, je kunt ten allen tijde genieten van de zilte zeelucht en oneindige vergezichten. Ervaar zelf waarom dit unieke natuurgebied Werelderfgoed is en trek je wandelschoenen aan! Ga echter nooit alleen wadlopen, doe dit onder deskundige begeleiding van een gids. Dat kan vanaf de Groningse, Friese en Noord-Hollandse kust.

Het gebied is jaarrond te bezoeken, maar omdat wadlopen enkel bij laagwater mogelijk is, verschillen de aanvangstijden dagelijks.

Waddenzee Werelderfgoed - wadlopen marketing groningen
Foto: Marketing Groningen

Het kleinste zeehaventje van Nederland

Een goed uitgangspunt om aan je wandeling te beginnen is Noordpolderzijl. Een oase van rust gelegen in het uiterste noorden van de provincie Groningen. Hier vind je de kleinste open zeehaven van Nederland waar eb en vloed nog vrij spel hebben. Dat betekent ook dat je alleen bij hoog water uit kunt varen. Struin vanaf hier de dijk af en geniet van het weidse uitzicht over het wad met in de verte de waddeneilanden Schiermonnikoog, Rottumeroog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum.

Waddenzee Werelderfgoed - Café 't Zielhoes

Even bijkomen in Noordpolderzijl

Wil je even bijkomen van die inspirerende wandeling over het wad? Neem plaats in café ‘t Zielhoes, een authentiek huiskamercafé aan de voet van de dijk. Warm lekker op met een bakje koffie en huisgemaakte Groningse Poffert of koel juist een beetje af met wat kólde draank.

Een nieuwerwetse traditie

Wadlopen klinkt als een oeroude traditie, maar deze activiteit werd pas populair in de jaren zestig. Het Waddengebied werd toendertijd ontdekt als natuurgebied. Het wadlopen is zó populair dat duizenden wandelaars, onder begeleiding van ervaren gidsen, zich al hebben gewaagd aan de oversteek. Tijdens de wandeling loop je meestal van de kust naar een wadplaat of naar een Waddeneiland, door slik en over zandplaten. Soms moet je een geul oversteken, wat een zware taak is als het water helemaal tot je borst komt. Een goede conditie is, afhankelijk van de bestemming, daarom een vereiste. Het laatste wat je wilt is verrast worden door het stijgende water, ga dus nooit zonder gids op pad.

Lopen over de bodem van de zee