Per kano de natuur en cultuur ontdekken

Dat het mooi wandelen, fietsen en varen is in Nationaal Park Weerribben-Wieden is een ding dat zeker is. Maar kanovaren is de allermooiste manier om dit park te ontdekken.Tussen het riet door vaar je steeds verder het gebied in, totdat je alleen nog je eigen peddels en het gezang van rietzangers en karekieten hoort. Ondertussen vliegen de knobbelzwanen en purperreigers boven over en wie weet zie je in de verte een otter zwemmen.

Nationaal Park Weerribben-Wieden_Buitencentrum_Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Weerribben-Wieden_Vervenershuisje bij kalenberg_Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Kraamkamer van de otter

Moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden; de natuur in de Weerribben ziet er ongerept uit. Maar schijn bedriegt… De mens heeft hier namelijk elke meter grond gemaakt. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig waterrijk gebied met waardevolle moerasnatuur. Een plek waar de otter, een slim en speels dier dat zich met een beetje geluk laat zien, zich helemaal thuis voelt.

‘De Weerribben is net één groot, groen doolhof. Je kunt er eindeloos dwalen, maar verdwalen lukt niemand. Alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk altijd weer uit op de Kalenbergergracht.’

Egbert Beens boswachter

Een tocht vol natuurverrassingen

Buitencentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht door het gebied. Naast natuur zie je onderweg typische bruggetjes en verveninghuisjes waarmee je teruggaat naar de wereld van de vroegere turfstekers. In de Weerribben staan drie verschillende kanoroutes aangegeven. Naast het huren van een kano, kan je meevaren op een overdekte rondvaart- of fluisterboot waarbij de boswachter onderweg vertelt over de bijzonderheden van het gebied.

Nationaal Park Weerribben-Wieden_Buitencentrum_Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Kano-kamperen

Een avontuurlijkere overnachting in Nederland bestaat bijna niet: midden in de natuur van De Wieden met de geluiden van bijzondere vogels en andere dieren als slaapmuziek. Dat kan slechts op enkele speciale kano-kampeerplekken in het gebied! Per kano peddel je door het gebied, op zoek naar een geschikte slaapplek. Er zijn meerdere aanbieders die een kano-kampeertrip aanbieden. Ben je op zoek naar meer slaapcomfort? Logeer dan bij een van de B&B’s aan het water. Het is mogelijk om één of meerdere nachten te verblijven in het park. Ontdek hieronder de mogelijke arrangementen.

Per kano de natuur en cultuur ontdekken