Jachthuis Sint Hubertus; een iconisch buitenverblijf met precisie

Tussen de Gelderse plaatsen Otterlo en Hoenderloo ligt Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het is een van de meest iconische gebouwen van Nederland, ontworpen door Berlage. De opvallende kenmerken maken het gebouw bijzonder: extreme geometrische precisie, natuursteenelementen, geglazuurde tegels, cassetteplafonds en geïntegreerde ‘toegepaste kunst’. Alles is nauwkeurig vastgelegd. Berlage vond dat iedere verstoring of concessie afbreuk doet aan het geheel.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Engelse inspiratie

Berlage heeft het Jachthuis geïnspireerd op het Engelse country house. Dit zie je terug in de speciale vertrekken voor ieder gezinslid, net als de bibliotheek, rookkamer, boudoirs en de biljartkamer. Hetzelfde geldt voor de v-vorm van het gebouw. De karakteristieke toren van het Jachthuis past daar niet bij. Deze toren bouwde de ontwerper op verzoek van het echtpaar Kröller-Müller, dat een weids uitzicht over de omgeving wilde hebben.

Gesamtkunstwerk; waar alles samenkomt

Berlage ontwierp naast het Jachthuis het complete interieur, tot het bestek aan toe. Ook het ontwerp van het nabijgelegen park met een flinke vijverpartij komt uit zijn koker. Net als een brug over een uitloper van de vijver. Alles bij elkaar maakt het Jachthuis een zogenoemd Gesamtkunstwerk; een werk dat alle vormen van kunst verenigt.  

Het echtpaar Kröller-Müller gebruikte het Jachthuis vanaf 1920 vooral als buitenverblijf. Pas in de laatste fase van hun leven woonden zij er permanent.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ontmoetingsplek De Waldhoorn

Boerderij De Waldhoorn in Otterlo is de ontmoetingsplek tussen natuur en cultuur. Je kunt er terecht voor een kop koffie of thee. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Er zijn meerdere terrassen, een binnentuin, tuin, twee restaurants, een boerderijwinkel, een schietlokaal en een korenschuur. Vanuit het restaurant worden er regelmatig wandeltochten georganiseerd onder begeleiding van een gids.

Jachthuis Sint Hubertus; een iconisch buitenverblijf met precisie