Het wilde woud van de Onzalige bossen

Honderden jaren geleden stond de Onzalige bossen bekend als een gevaarlijk gebied vanwege de aanwezigheid van een heuse roversbende. Tegenwoordig zorgen adelaarsvarens in de zomer en herfst voor een sprookjesachtige sfeer in dit uitgestrekte, eeuwenoude wilde woud. De Onzalige bossen behoort tot de oudste bosgebieden op de Veluwe en kent meerdere heuveltoppen van 100 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Je vindt er voornamelijk eikenbos; de eikenschors werd lange tijd gebruikt voor het looien van leer. Maar je komt er ook monumentale beukenlanen tegen, waaronder de kaarsrechte Koningslaan. En wil je wild spotten? Dan zit je goed!

Nationaal Park Veluwezoom - Koningslaan

Het verhaal van Ridder Van de Dennenheuvel

Niet altijd was het zo kalm en vredig als nu in de Onzalige bossen bij Rheden. Het verhaal gaat dat honderden jaren geleden geen enkele wandelaar terugkeerde na een uitje in dit bos. Een roversbende ontnam wandelaars hun bezittingen en slachtte ze op een vreselijke manier af. Ridder Arnoud van de Dennenheuvel leidde de bende. Hij gaf het bos zijn naam, die het tot op de dag van vandaag nog draagt. De vele heuveltjes, naald- en loofbomen doen deze naam nog steeds eer aan.

Meer verhalen?

Maar niet iedereen geloofde het verhaal van Ridder Arnoud. Er zijn daarom nog twee verklaringen voor de naam van het bos. De naam zou zijn afgeleid van het Middelnederlandse woord on-saelig, wat armzalig betekent. De voedingsarme grond was namelijk ongeschikt voor landbouw. 

De tweede verklaring heeft te maken met de familie van Sadelhoff. In de zeventiende eeuw bezat deze familie heel Rheden, inclusief een groot deel van de bossen. Het andere deel was eigendom van de Graven van Nassau, die het gebruikten als jachtgebied. De vele onderlinge twisten over het jachtgebied tussen de eigenaren leidde tot de naam On-Sadelhoffse Bossen. Waar de naam precies vandaan komt, weten we misschien nooit…

Wild spotten bij De Elsberg

De Veluwe is onlosmakelijk verbonden met wild. Een schitterende locatie voor het zien van edelherten, reeën, dassen, vossen en wilde zwijnen is wildobservatiepunt De Elsberg. Je hebt hier het hele jaar kans op het zien van wild. Maar ook als het wild zich niet laat zien, is dit observatiepunt een bezoek waard. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de Rheder- en Worth-Rhederheide. 

De wildobservatiepost ligt enkele honderden meter vanaf de  parkeerplaats De Lange Juffer. De Lange Juffer is een jachtweg uit de tijd van stadhouder Willem IV. De weg komt uit op de Carolinaberg bij Dieren waar veertien lanen samenkomen.

Wil je een (langere) wandeling maken? Volg dan de rode bordjes van de 5,5 kilometer lange wandelroute Achterste Schaddeveld. Of kies voor de Bronstroute van 8,4 kilometer. In september en oktober heb je grote kans dat je in de verte herten hoort burlen.

Nationaal Park Veluwezoom - Carolinahoeve

Bosrestaurant de Carolina Hoeve

Op ongeveer 4 kilometer vanaf parkeerplaats De Lange Juffer vind je midden in het bos restaurant de Carolina Hoeve. Plof neer op het heerlijk buitenterras en ervaar de natuur! In de buurt van het restaurant grazen Schotse hooglanders. Geniet op afstand en kijk hoe deze harige runderen de begroeiing kort en daardoor het landschap open houden.

Het wilde woud van de Onzalige bossen