Het mooiste meer van Nederland verkennen

Het Reindersmeer, bij de voormalige sluis in de Bosserheide in Well, werd in 2020 uitgeroepen tot het mooiste meer van Nederland. En terecht! Het meer met kraakhelder, azuurblauw water en daaromheen bomen en lage begroeiing doet denken aan Scandinavië. Het gebied vormt het ideale startpunt voor een wandeling door Nationaal Park De Maasduinen.

Nationaal Park De Maasduinen - Reindersmeer
Nationaal Park De Maasduinen - Reindersmeer

Compensatie voor natuur

Het Leukermeer en dagstrand Seurenheide zijn tussen 1960 en 1970 ontstaan, door afgravingen van miljoenen tonnen zand en grind voor de betonindustrie. In 1971 zorgden afgravingen van de Bergerheide voor het ontstaan van het Reindersmeer. Daarna is besloten om de Bergerheide niet verder af te graven, mede door protesten van milieubewegingen. Om de verloren natuurwaarde te compenseren is het Reindersmeer, 45 meter diep en 130 hectare groot, op een natuurvriendelijke manier ingericht. De natuur speelt nu de hoofdrol rondom het kraakheldere meer. 

Een belangrijke, natuurlijke schakel

De oevers van het Reindersmeer zijn begroeid met heide, gras, mossen en andere planten. Het meer en de omgeving eromheen vormen een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en landgoed en natuurgebied de Hamert. Je kunt er vooral goed wandelen, fietsen en paardrijden. Wie op zoek is naar meer waterplezier zoals vissen en zwemmen kan naar het Leukermeer en dagstrand Seurenheide. Bij het water kun je  picknicken of relaxen. 

Een bijzonder bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum Maasduinen is niet gebouwd op of in de grond, maar hangt (letterlijk) boven het water. Het is namelijk gebouwd in de oude sluisbak, die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. Het gebouw zelf en het uitzicht over het meer zijn een bezoek meer dan waard. Wie meer wil weten over Nationaal Park De Maasduinen en de verschillende wandelroutes vindt daar alle benodigde informatie. 

Nationaal Park De Maasduinen - uitzicht Bosbrasserie In de Sluis

Bezoek Bosbrasserie In de Sluis 

In het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen kun je ook terecht voor heerlijke versnaperingen. Bosbrasserie 'In de Sluis' heeft een groot terras en is de ideale plek om uit te rusten na een lange wandeling. Of om gewoon even van de omgeving te genieten met iets lekkers voor je op tafel. 
 

Een rondje Reindersmeer

Vanaf het bezoekerscentrum kun je een uitgezette route van 8 kilometer lopen rondom het Reindersmeer. Volg de rode paaltjes en neem onderweg de tijd om het meer, de bossen, vennen en heide in alle rust te bewonderen. Langs de route staan verschillende informatiepanelen met boeiende feiten en leuke wetenswaardigheden over het ontstaan van het Scandinavisch-achtige landschap. Onderweg kom je langs een vogelkijkhut, met prachtig uitzicht over het meer. Veel vogels voelen zich thuis boven én in het water en dat is te zien! 
De kiekendief en zelfs de zeearend worden hier soms gespot. 
Liever iets minder stappen maken? Deze route is ook te halveren door op het trekpontje te stappen. Voor meer kilometers kun je wandelroutes combineren met behulp van het wandelknooppuntennetwerk. 
 

Het mooiste meer van Nederland verkennen