Fietsen en wandelen over een afvalberg

Het klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar het tegendeel is waar! We raden je aan om deze hoogste afvalberg van Nederland wandelend of fietsend te beklimmen. Je vindt de berg ten noorden van Hoogeveen in de buurt van de plaatsen Drijber en Wijster. Met een hoogte van 48 meter is dit het hoogste punt van Drenthe. Deze zogenoemde VAM-berg dankt zijn naam aan de Vuil Afvoer Maatschappij. Zij dekte de berg af met schone aarde en gras en stelde deze open voor wandelaars en fietsers. Na de beklimming met een stijgingspercentage van gemiddeld 10% heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving; een extra beloning voor je sportieve inspanning.

NP Dwingelderveld - VAM berg
Foto: Marketing Drenthe

Klimmen en dalen met de tweewieler

Het fietsparcours bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De totale lengte bedraagt 2100m. Je kunt dus lekker doortrappen. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours een keienstrook van 150 meter op je. Met een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Een echte kuitenbijter. Maar met een sportfiets of mountainbike goed te doen. Het apart aangelegde mountainbikeparcours is door het vele dalen en klimmen spectaculair te noemen. Onderweg kom je onder andere een vlonder van 300 meter en een drijvende waterbrug van 60 meter tegen. Je bereikt het fietsparcours via de verbindingsroutes vanaf de Boslounge in Spier en vanuit Sleen. Volg op je route de bekende bordjes voor MTB-routes.

Fietsen zijn te huur in Dwingeloo. Kom je met de trein? Dan kun je een fiets huren in Beilen.

Foto: Marketing Drenthe

Te voet naar het hoogste punt

Is fietsen niet jouw ding? Kies dan voor een korte of lange  wandelroute naar uitzichtpunt De Blinkerd, boven op de VAM-berg. Beide routes starten op de parkeerplaats bij kiosk Het Blinkertje. De lange route van 5 km start met een oversteek van beek het Oude Diep via stapstenen. De beek die aan de voet van de berg stroomt, is in oude luister hersteld zodat deze weer door het Drentse landschap kronkelt. Via schelpenpaden en andere onverharde paden klim je met een wijde boog naar het hoogste punt. Via een andere route kun je weer afdalen naar het startpunt. De kans bestaat dat je onderweg schapen tegenkomt die de begroeiing op de afvalberg kort houden.

Het startpunt van de routes bereik je door de borden vanaf de weg Wijster-Drijber te volgen.

Top beloning!

Op de top van de berg bevindt zich Informatiecentrum De Blinkerd. Een vliegende schotel-achtig gebouw waar je veel te weten komt over de berg en omgeving. Zoals het ontstaan van het landschap rond het Oude Diep, de afvalverwerking van Attero en de waterhuishouding van een beekdal-systeem. Het centrum is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang.

Fietsen en wandelen over een afvalberg