Een dag stappen in stilte

In Grenspark Kalmthoutse Heide kan het nog. Een hele dag struinen en genieten van de natuur, zonder een lantaarnpaal of gebouw tegen te komen. Deze pittige maar prachtige langeafstandswandeling genaamd Ree neemt je 6 à 7 uur lang mee over de Belgisch-Nederlandse grens en doorkruist daarbij alle biotopen van het Grenspark. Je dwaalt door bossen, passeert open stuifduinen en loopt door een eindeloos heidegebied. Ervaar de rust rondom het Bronven, van het ruisen van de bomen aan het Stappersven en van de betoverende Kriekelareduinen.

Herder en kudde - Grenspark Kalmthoutse Heide
Foto: Ilona Schong
Reebok op de Kalmthoutse Heide
Foto: Els de Backer
Wandelaar in het park
Foto: An Wouters

Vennen en duinen

De langeafstandswandeling voert je ver weg van de dagelijkse beslommeringen en laat je verdwalen in de schoonheid van de natuur. Rondom het Bronven staan een paar mooie solitaire bomen. De plek nodigt je uit om even stil te staan en de rust in je op te nemen. Libellen en juffers voelen zich hier prima thuis bij het water. 
 
Een ander ven is het Stappersven. Een van de grootste heidevennen van Vlaanderen. De mens heeft in het Stappersven een open landschap gecreëerd en de heide vrij spel gegeven. Door veen uit te graven, ontstonden grote vennen. Rondom de open en halfopen landschappen met heidevennen vind je zowel eiken-berkenbossen als bossen van grove den. Maar ook stuifduinen, droge en vochtige heide, ontveende moerassen en vergraste ruigtes met pijpenstrootjes. Dit zorgt voor prachtige vergezichten waarin je telkens iets nieuws ontdekt. 

Foto: Toerisme Provincie Antwerpen

Een goede voorbereiding is het halve werk

De tocht voert je dwars door de mooiste stiltegebieden in het Grenspark, weg van alle drukte. Alleen schapen kunnen je rust verstoren; zij houden de gebieden vrij van bomen zodat de heide ruimte krijgt om te groeien. Onderweg vind je geen horeca. Neem eten en drinken mee. Laat je hond thuis, want honden zijn niet toegestaan op deze route.

Klaar voor de start?

Deze route kent drie startpunten. Vanaf waar duik jij de stilte in?

  • Startpunt Parking Noord: Verbindingsstraat – Kalmthoutse Hoek (B)
  • Startpunt Staartse Heide: Staartsestraat 57, 4635 RC Huijbergen, Nederland
  • Startpunt Kortenhoeff: Groene Papegaai 19 – 4631 RX Hoogerheide Nederland
     
Schapen op de Kalmthoutse Heide in bloei
Foto: Els de Backer

Overnachten bij de gastheer

Grenspark Kalmthoutse Heide kent verschillende gastheren. Deze ambassadeurs van het gebied delen graag hun kennis met jou. Laat je verrassen door talloze weetjes over de natuur, het landschap, de cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden. Overnachten kun je hier ook! 

Trailrunnen op de route

Jos is trailrunner en oefent regelmatig op de route Ree. In dit filmpje deelt Jos hoe hij nog elke keer geniet van de stilte en de natuur, door alle seizoenen heen.  
 

Een dag stappen in stilte