Betoverend uitzicht boven de bomen

Uitkijken boven de toppen van de bomen? En genieten van een schitterend uitzicht over Nationaal Park Drents-Friese Wold en de drie Noordelijke provincies? Ga dan naar het hoogste punt van Friesland: de Bosberg bij Appelscha! Een 20 meter hoge stuifduin. Hier staat de iconische Bosbergtoren van maar liefst 33 meter hoog. De toren is gebouwd op een enorme ondergrondse eik van ruim 300 jaar oud. De toppen van deze oerboom zijn nog zichtbaar, de rest ligt verscholen onder de grond.

Nationaal Park Drents-Friese Wold - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Een dennenstam met 3 bordessen

Frans Beune, ontwerper van de toren, liet zich inspireren door de groene omgeving van Appelscha. Het resultaat; een ontwerp dat lijkt op een reusachtige dennenstam. De drie uitkijkplatforms lijken vanaf een afstand op takken. Omdat de toren is gemaakt van bruin Cortenstaal, past deze mooi bij de kleuren in de natuurlijke omgeving.

Stijgen tot grote hoogte met kilometers zicht

De onderste verdiepingen komen net boven de boomtoppen uit. Op de bovenste verdieping kun je op een aantal uitkijkplatforms door de glazen vloer naar beneden kijken. Dit maakt het extra spannend om deze te betreden. Uiteraard kun je ook “veilig” in de toren blijven staan. Vanaf deze hoogte kun je, op een heldere dag, in de verte steden als Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen. De bordjes op de bovenste verdieping wijzen je op de bezienswaardigheden in de verre omgeving. 

Parkeren kan gratis op de parkeerplaats aan de Bosberg 2 in Appelscha. Vanaf daar loop je in enkele minuten naar de Bosbergtoren. Een klim kost 2,50 euro. In de zomer kun je de toren beklimmen van 10.00 tot 18.00 uur. In de winter van 9.00 tot 17.00 uur.

Goed om te weten: er zit een lift in de uitkijktoren. Er is ook een rolstoeltoegankelijke entree.

Foto: Karin Broekhuijsen

Na klimmen volgt kuieren

Als je Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de hoogte hebt gezien, wil je het gebied vast ook vanaf de grond ervaren. Vanaf de parkeerplaats starten verschillende wandelroutes. Bijvoorbeeld de Wandelroute Bosberg door het bos. Deze route is geheel verhard en daardoor geschikt voor mensen met wandelwagens of een rolstoel. Of kies je liever voor de Wandelroute Westeres over het platteland? Een van de mooiste routes gaat door een gebied met heide en stuifduinen. Deze Wandelroute Kale Duinen begint iets voorbij de Bosbergtoren.

Ontdek je het gebied liever per mountainbike? Onder de toren begint een van de mooiste MTB-routes in Friesland.

Betoverend uitzicht boven de bomen