Beleef het paradijselijk landschap van Beekhuizen

Landgoed Beekhuizen bij Velp prikkelt je ogen én oren op een positieve manier. Je wandelt door een heuvelachtig landschap met langs de beek romantische waterpartijen, mooie doorkijkjes en watervallen. In het voorjaar staan de manshoge rododendrons uitbundig te bloeien. Je hoort de vogels zingen en het klaterende geluid van stromend water. Maar misschien is het landgoed in de herfst en winter nog wel mooier vanwege de intense kleuren en luchten die zorgen voor een bijzondere sfeer.

Nationaal Park Veluwezoom - Beekhuizen

Omtoveren tot een waar lustoord

In 1682 kocht Alexander van Spaen, de kasteelheer van Biljoen, dit landgoed. Johan Frederik Willem werd later de eigenaar. Met hun rijkdom veranderden ze het gebied in een lustoord: het Geldersch Arcadië. De wandelaar kon hierin eindeloos dwalen, zich overgeven aan de schoonheid van het landschap én de tijd even vergeten. 

Van Spaen haalde inspiratie uit zijn reizen naar Italië, Zwitserland en Frankrijk. Hij liet vijvers en watervallen met rotspartijen en mooie doorkijkjes aanleggen. Hij bouwde zelfs een paar blokhutten aan de oevers van de beek, vlak bij de 2 eeuwenoude eiken Baucis en Philemon. Een van de hutten was van binnen bekleed met een zacht laagje mos, zodat wandelaars tussendoor hun benen konden rusten.

Uitkijken over het gebied vanaf de Keienberg

Loop de Beekhuizen Keienbergroute van zo’n 4 kilometer lang. Het startpunt is restaurant Woodz. Onderweg struin je 2,5 kilometer over een spiraalvormig pad dat je naar de top van de Keienberg brengt. Als je helemaal boven staat, zie je misschien wel een hert of een zwijn. Op mooie zomerochtenden maak je goede kans reeën tegen te komen.

Wist je dat… je verborgen symbolen en betekenissen kunt ontdekken bij de Keienberg? Deze verwijzen naar de natuurbeleving uit de Romantiek. De rechthoekige uitsparingen in het metaal corresponderen met de eerste noten van Beethovens ‘vijfde symfonie’.

Nationaal Park Veluwezoom - varens, eiken, berken

Eten bij Woodz & slapen bij Hotel Beekhuizen

Op Buitenplaats Beekhuizen kun je na je wandeling terecht bij restaurant Woodz; een casual restaurant met een goede sfeer. Met kabelbaan en glijbaan voor de kinderen.  Wil je langer verblijven? Boek dan bij Boutique Hotel Beekhuizen; een kleinschalig, eigenzinnig en charmant hotel midden in het nationaal park. 

Beleef het paradijselijk landschap van Beekhuizen