Eigenwijs natuurgebied de Slufter

Het dynamische Texelse landschap van de Slufter laat zich niet temmen! Verschillende pogingen tot het inpolderen van dit kweldergebied mislukte door de kracht van het water. Dit resulteert in een fantastisch natuurgebied waar je wind, water en getij optimaal kunt beleven. En vergeet vooral je verrekijker niet mee te nemen, want naast een plantenpracht is het ook een Eldorado voor vogelaars. Ook zo’n zin om deze zilte wereld te ontdekken?

Waddenzee Werelderfgoed - Slufter Texel
Foto: Richard Heerschap
Waddenzee Werelderfgoed - Struinen door de Slufter
Texel - de Slufter

Even helemaal alleen zijn

Daar waar de Noordzee de duinen binnenstroomt, de zilte zeelucht je neus prikkelt en de wind je haar laat dansen. In natuurgebied de Slufter biedt alle ruimte om je terug te trekken en even alleen te zijn. En al is geen dag hier hetzelfde, de natuur weet je in elke situatie tot rust te brengen.

Er lopen verschillende wandelpaden door het gebied die je middels een app kunt downloaden. Deze routes leiden je langs zouttolerante planten zoals lamsoor, zeekraal en zoutmelde en brengen je bij een uitkijkpunt waar je de kluut, veldleeuwerik, eidereend en bergeend kunt spotten. Een groot deel van de Slufter is alleen voor de vogels, maar het zuidelijke deel is vrij toegankelijk. Ook mindervaliden en kinderen kunnen mee op avontuur, hier zijn speciale voorzieningen voor.

Waddenzee Werelderfgoed - Texel vis

Proef Texel!

Na de wandeling je dorst lessen of honger stillen? Er zijn verschillende horecagelegenheden binnen handbereik. Drink bijvoorbeeld een heerlijk Texels biertje in Café De Slufter of geniet van andere streekproducten bij Restaurant Gusta. Deze en andere plaatselijke ondernemers zijn aangesloten bij Echt Texels Product, een vereniging voor de promotie van producten uit de omgeving.

Met de boswachter naar het Diepe Gat

Ben je liever verre van alleen, dan kun je op pad met de boswachter. Proef letterlijk de zilte natuur of ga op zoek naar de zeehond; kies de excursie die het beste bij je past. Een echte aanrader is een tocht naar het vogeluitkijkpunt bij het Diepe Gat. Van april tot en met augustus geven vrijwillige vogelwachters je hier graag extra informatie over de vogels en de rest van de natuur. Extra tip: neem voor een complete beleving je laarzen mee!

Eigenwijs natuurgebied de Slufter