Zeldzame kleine parelmoervlinder gespot op de Sallandse Heuvelrug

Er heeft zich een unieke gebeurtenis voorgedaan op de Sallandse Heuvelrug. De zeer zeldzame kleine parelmoervlinder is in het natuurgebied gespot en het ziet ernaar uit dat het zich er vestigt. Dit is mede te danken aan de kunstmatige akkers die Natuurmonumenten heeft aangelegd. De vlinder komt zo weinig voor dat het op de rode lijst van bedreigde plant- en diersoorten staat. Een ‘Hoera’ is hier dus wel op zijn plaats!
Kleine parelmoervlinder op de Sallandse Heuvelrug
Foto: Twan Teunissen

 

Klimaatverandering
De kleine parelmoervlinder is geen nieuwe bewoner van Nederland, want al decennialang vormt het kustgebied een vaste honk voor deze kwetsbare vlinder. Maar de enige manier waarop deze soort zich kan voortplanten is door eitjes te leggen in het duinviooltje. En zoals de naam al doet vermoeden groeien deze alleen in de duinen. Een verdere verspreiding van de vlinder, over andere gebieden in Nederland, is daarom erg bijzonder. Door het veranderende klimaat zijn er voor de vlinder toch steeds meer mogelijkheden om het leefgebied uit te breiden. Het ideale klimaat voor de kleine parelmoervlinder is warm en droog. En door twee warme zomers op rij heeft de vlinder grote afstanden kunnen afleggen waardoor het zich kon nestelen op de Sallandse hei. 

Het opduiken van deze parelmoervlinder is niet alleen aan de klimaatverandering te wijten. Er is ook een duidelijk verband met een project van Natuurmonumenten. De organisatie heeft kunstmatige akkers aangebracht op de Sallandse Heuvelrug waardoor het akkerviooltje de ruimte heeft gekregen om te bloeien. Naast de duin variant kan de vlinder ook op dit viooltje zijn eitjes kwijt. 

 

Een gat in de lucht
Boswachter van Natuurmonumenten, Jos Schouten, sprong een figuurlijk gat in de lucht toen hij de kleine parelmoervlinder voor de eerste keer zag vliegen. Hij vertelt dat ze bij Natuurmonumenten in 2019 zijn begonnen met een test waarbij het akkerviooltje en het driekleurig viooltje worden gespaard en niet worden omgeploegd, zoals normaal gesproken gebeurt. In de hoop dat de kleine parelmoervlinder er zijn eitjes zou leggen en de populatie zich uitbreidt over het gehele gebied. 

Een nieuw soort. Wauw. En dat tijdens het wandelen. Opeens zag ik ’m vliegen. Dat we de kleine parelmoervlinder nu voor het eerst sinds mensenheugenis hier op de hei spotten is geweldig!

Jos Schouten Boswachter

Blik op de toekomst

Volgens de landelijke Vlinderstichting is er een trend te zien als het om vlinders en klimaatverandering gaat. Sommige vlinders gedijen er goed bij, maar er zijn helaas ook veel verschillende soorten achteruit gegaan qua populatie. De kleine parelmoervlinder heeft geprofiteerd van het warme en en droge weer van de laatste jaren en is, naast het Nederlandse duingebied en de Sallandse Heuvelrug, ook te spotten op de Veluwe, in de Achterhoek en in het zuiden van het land. De voorspelling is dat we over een paar jaar in heel Nederland van deze prachtige vlinder kunnen genieten.

Hier vind je meer informatie over het gebied waar de vlinder zich bevindt.