Voor ieder wat wils in Nationaal Park Oosterschelde

Als ik (Ellen van den Doel, fotograaf) op vakantie ga zoek ik graag de zee op. Of in ieder geval water. Zodra ik de zilte lucht ruik en de weidsheid van het water zie, kom ik tot rust. Dat is het mooie in Nederland, je hoeft nooit extreem ver te rijden om ergens aan het water te kunnen staan. Een gebied wat voor mij niet heel ver weg is, is Nationaal Park Oosterschelde. Aan de hand van een blog neem ik je mee door deze mooie regio. Hopelijk kan ik je hiermee overtuigen om ook te komen genieten van het moois wat de Oosterschelde te bieden heeft.
Nationaal Park Oosterschelde - Uitgestrekt Oosterschelde gebied
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Oosterschelde - Oester uit de Oosterschelde
Foto: Ellen van den Doel

Het onderwaterleven, de verschillende inlagen en de slikken, er is zo veel te zien

Nationaal park Oosterschelde wordt omgeven door de eilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland en Noord- en Zuid-Beveland. Aan de zijkanten wordt de Oosterschelde begrenst door de deltawerken. Het draait in dit gebied letterlijk om het water, vroeger al en nu nog steeds. Het gebied is dan ook zichtbaar beïnvloed door het water. Dat maakt het gebied ook gelijk zo divers en bijzonder. Het onderwaterleven, de verschillende inlagen en de slikken, er is zo veel te zien. 

Dit gebied heeft voor ieder wat wils. Op heel veel plekken langs de Oosterschelde zijn er duikplaatsen gemaakt. Deze regio is dan ook populair onder duikers vanwege de mooie onderwaterwereld. Maar ook zonder duiken kun je hier genieten. Staand langs de vele dijken kun je langs de kant al een voorproefje krijgen van al het moois, want het water is zo helder. Maar ook snorkelen is een optie. Bij snorkelen denk je misschien eerder aan tropische bestemmingen, maar je zult versteld staan hoe mooi het hier is. 
 

Ik kan mij verbazen over de kunsten die kiters vertonen op het water

Geniet je liever van activiteiten boven het wateroppervlak dan is er eveneens voldoende keuze. Kitesurfen wordt hier bijvoorbeeld volop gedaan. De Oesterdam in de buurt van Bergen op Zoom is hiervoor ook een populaire plek. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar ik kan mij verbazen over de kunsten die de kiters vertonen op het water. Ook is dit een geliefd onderwerp om te fotograferen, actie genoeg in beeld. 

Wat mij heel erg interesseert in dit gebied is de geschiedenis van de Watersnoodramp in 1953 en de Deltawerken. Het gevecht tegen het water speelt hier al eeuwen, hierdoor zijn de inlagen gevormd die veel te zien zijn op Schouwen-Duiveland. De Watersnoodramp heeft dit gebied verder getekend. Het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk en het gebied de Schelphoek moet je zeker bezoeken. De Schelphoek is ontstaan door een dijkdoorbraak. Op een mooie zomerse dag is het bijna niet voor te stellen dat het water zo gevaarlijk kon zijn. Sta je op de dijk tijdens een stormachtige dag, dan maakt het water ineens een hele andere indruk. Dat maakt het gebied gelijk zo mooi, het is altijd anders. Zowel het weer als het getijde zorgen voor deze veranderingen. 

Na een dag rondtoeren en genieten van verschillende activiteiten is het tijd voor een hapje eten. Langs de kust zijn er in de verschillende dorpjes en plekjes voldoende mogelijkheden. Waar kun je beter verse vis, mosselen en oesters eten dan zo dichtbij het water waar ze leven? 

 

Foto: Ellen van den Doel

Met een beetje geluk spot je een zeehond

De volgende dag start ik met een bezoek aan de Zeelandbrug en de Neeltje Jans. Beide indrukwekkende bouwwerken zijn kenmerkend voor de regio. Het is beslist de moeite waard om er niet alleen over heen te rijden, maar er ook vlakbij te stoppen. De Zeelandbrug is vanaf de kant prima te bewonderen. De mooiste kant vind ik de kant van Colijnsplaat. Bij de Neeltje Jans kun je je wel een dag vermaken als je het Deltapark en omgeving bezoekt. Van hieruit zijn prachtige wandelingen te maken en als je geluk hebt spot je misschien wel een zeehond. 

Yerseke Moer; anders dan anders 

Doordat ik niet heel ver van deze mooie regio vandaan woon, ben ik er al verschillende keren geweest. Maar het gebied Yerseke Moer is voor mij een mooie verrassing. Hier ben ik nog niet eerder geweest. Wat een bijzonder plekje zo op de Zeeuwse eilanden. Anders dan anders. Kronkelende smalle weggetjes, watertjes en slootjes, afgewisseld met koeien en heel veel vogels. Het fijnste is echter dat je hier zo heerlijk rustig rond kunt lopen. Een ‘hidden gem’ wat mij betreft. Over vogels gesproken, als je zelf een vroege vogel bent is het aan te raden om hier tijdens zonsopkomst een wandeling te maken. Met wat geluk tref je mooie grondmist aan waar de koeien net bovenuit komen. 

Dit gebied mag dus zeker niet ontbreken op je ‘to do list’. Het vakantiegevoel krijg je er gratis bij, maakt niet uit welk jaargetijde je gaat.

Foto: Ellen van den Doel