Vier cultuurbelevingen in Nationaal Park Hollandse Duinen

In Nationaal Park Hollandse Duinen ontmoet de zee het land en de natuur de stad, maar bovenal biedt het park mogelijkheden voor persoonlijke ontmoetingen met cultuur. Van moderne kunst tot cultuurhistorie, voor een kort of juist langer bezoek. Enkele musea liggen midden in of grenzen aan de natuur. Dat maakt een bezoek extra aantrekkelijk.
Nationaal Park Hollandse Duinen - Panorama Mesdag
Nationaal Park Hollandse Duinen - Interieur Beelden Aan Zee
Nationaal Park Hollandse Duinen - Museum Voorlinden
Foto: Pietro Savorelli
Nationaal Park Hollandse Duinen - Beelden Aan Zee - Pier
Nationaal Park Hollandse Duinen - Blik van binnen naar buiten - Beelden Aan Zee

Museum Beelden aan zee

De naam Museum Beelden aan zee zegt precies wat je er als bezoeker kunt verwachten. Moderne en hedendaagse (internationale) beeldhouwkust met de rustige, en soms ook woeste, zee op de achtergrond. Je vindt er alleen beelden; gemaakt van vele verschillende materialen in vele verschillende stijlen. Uniek voor Nederland. Het gebouw in de vorm van een schelp in de kleur zand en past perfect in de omgeving.

Museum Voorlinden

De grootste particuliere kunstcollectie van Nederland vind je in Museum Voorlinden in Wassenaar. De collectie van moderne hedendaagse kunst komt goed tot z’n recht in het modern vormgegeven gebouw, waarin veel glas en natuursteen zijn gebruikt. De nabijheid van bossen, duinen, weilanden en wateren zorgt voor een mooi rustgevend contrast. Dat verandert elk jaargetijde weer. Maak na je museumbezoek eens een wandeling door de natuur.

Panorama  Mesdag

In Den Haag vind je een van de oudste 19e-eeuwse panorama’s in de wereld. Het cilindervormige schilderij Panorama Mesdag heeft een hoogte van maar liefst 14 meter en omtrek van 120 meter. Je kijkt 360 º rond en beleeft de Noordzee, duinen, Den Haag en Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw. Dit unieke cultuurhistorisch fenomeen bevindt zich nog steeds op de plek waar het ooit is geschilderd.

Kunstmuseum Den Haag

Met 160.000 kunstwerken is het Kunstmuseum in Den Haag een van Europa’s grootste kunstmusea. Het heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Je vindt er maar liefst 300 kunstwerken van Piet Mondriaan. Het is zijn internationale thuishaven; nergens krijg je zo’n goed overzicht van zijn leven en de ontwikkeling naar abstracte kunst. Daarnaast zijn er werken te zien van beroemde kunstenaars als Monet, Picasso, Kandinsky, Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.