Op safari in Nationaal Park Nieuw Land

De naam Nationaal Park Nieuw Land zegt het eigenlijk al. Het gaat om nieuw land, land door mensen gecreëerd. Daarna heeft de natuur jaren lang haar gang kunnen gaan én haar werk gedaan. Met als resultaat een prachtig natuurgebied. Onder dit gebied vallen de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, de Marker Wadden en het Markermeer. Gewapend met mijn camera breng ik (Ellen van den Doel, fotograaf) een bezoek aan dit nationale park.
Nationaal Park Nieuw Land - Vlonder Markerwadden
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Nieuw Land - Schemer Oostvaardersplassen
Foto: Ellen van den Doel

Je kunt je niet voorstellen dat je zo dicht bij stedelijk gebied bent

Het beeld dat ik van de Oostvaardersplassen heb is gevormd door films en documentaires over dit bijzondere gebied. Zoiets in het echt beleven en ervaren is toch echt veel mooier is mijn ervaring. De natuur in de Oostvaardersplassen is verrassend gevarieerd en het gebied is groot. Je kan daar dagen wandelen en steeds weer nieuwe stukken ontdekken. Ik ben geen vogelkenner, maar kijkend uit een van de vogelhutten zie en hoor ik veel verschillende vogels. En wat een rust! Je kunt je niet voorstellen dat je zo dicht bij stedelijk gebied bent. 

Natuurlijk ken ik ook de foto’s met paarden van dit gebied. Ik hoop deze zelf ook tegen te komen, omdat dit voor mij het beeld compleet maakt. De aanwezigheid van zoveel verschillende dieren maakt het een echte belevenis. Na een flinke wandeling heb ik geluk. Ik kom een kudde tegen met veulens. Ik blijf op geruime afstand kijken, maar ze zijn totaal niet onder de indruk van mijn aanwezigheid. Dan heb je toch een klein beetje het gevoel een met de natuur te zijn. Het lijkt bijna alsof je op een safari bent. 

 

Foto: Ellen van den Doel

Sommige wandelpaadjes geven een jungle-achtige indruk

De Lepelaarsplassen liggen niet ver van de Oostvaardersplassen. Dit gebied is wat kleiner, maar zeker ook de moeite waard om een wandeling doorheen te maken. Als ik het bezoek is het voorjaar, de tijd dat alle bomen en struiken net in het frisse groen staan. Sommige wandelpaadjes geven een soort jungle-achtige indruk, erg mooi. Natuurlijk mag een bezoek aan de vogelhutten niet ontbreken tijdens deze wandeling. 

Het hoogtepunt van Nationaal Park Nieuw Land is voor mij het bezoek aan de Marker Wadden. Nieuw aangelegde natuureilanden in het Markermeer, die je sinds 2018 kunt bezoeken. Het gebied is nog steeds in ontwikkeling. Ik heb dan ook geen idee wat ik precies kan verwachten. Een veerboot brengt je naar de eilanden. Aangekomen in de haven van Lelystad zie ik tot mijn grote verbazing dat de veerboot de driemaster Abel Tasman is. Een goed en relaxed begin van het bezoek aan de Marker Wadden. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten. 

Foto: Ellen van den Doel

Al wandelend over het eiland is het water nooit ver weg

Eenmaal aangekomen op de eilanden verken ik wandelend de omgeving. Prachtige wolkenluchten maken het landschap compleet. Doordat je alleen met een boot het eiland kunt bereiken is het niet druk. De wandeling die je kunt maken gaat over leuke houten vlonders en langs de verschillende vogelkijkhutten. Het verbaasd mij hoe veel begroeiing er al is op het eiland. Al wandelend over de paden is het water nooit ver weg. Dit maakt de uitzichten gevarieerd. Over uitzicht gesproken, van verre zie ik de uitkijktoren de Steltloper staan. Een beklimming van deze toren mag natuurlijk niet ontbreken. 

Tijdens een rondwandeling over de eilanden zie ik heel wat verschillende vogelkijkhutten, maar de vogelkijkhut Duikeend vind ik het meest bijzonder. Je staat hier gelijk aan het waterniveau en je hebt zicht op een watertje waar enorm veel vogels vertoeven. Aan het einde van de wandeling heb ik nog wat tijd over voordat ik op de boot moet voor de terugtocht. Het is inmiddels prachtig weer. Ik ga nog even zitten op een stukje strand bij de nederzetting op de Marker Wadden; wat een relaxte afsluiting van mijn bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land. 

Foto: Ellen van den Doel