Nationaal Park Duinen van Texel in het donker

De Texelse natuur is ’s avonds een bezoek meer dan waard. Geniet van een indrukwekkende sterrenhemel, mysterieuze geluiden, heerlijke geuren en misschien zelfs lichtgevende golven van de Waddenzee. Tijdens een nachtwandeling werken je zintuigen anders; je ruikt en hoort ineens veel meer. Laat je ogen wennen aan de duisternis en je merkt al snel dat een zaklamp niet altijd nodig is.
Nationaal Park NLDelta - Vogelboulevard Hellegat-Ventjager
Nationaal Park NLDelta - Vogelboulevard Hellegat-Ventjager
Nationaal Park NLDelta - Vogelboulevard Hellegat-Ventjager

Geschreven door Anna Sprenkeling (Boswachter Publiek Nationaal Park Duinen van Texel). 

Bij helder weer is de Melkweg duidelijk te zien als een brede lichte baan. Bewonder de sterren, planeten en met een beetje geluk: meteorieten, de ‘vallende’ sterren die langs de donkere horizon schieten. Doordat de aarde, net als andere planeten, om de zon draait en de maan om de aarde, ziet het er steeds anders uit. Download de gratis app SkyView en kijk welke sterrenbeelden je kunt ontdekken.

Reactie op wisseling van dag en nacht

Dieren en planten reageren op de bewegingen van het zonnestelsel. Veel nachtdieren hebben aangepaste zintuigen, zoals de echolocatie van vleermuizen. Ze zenden zelf een geluid uit en de echo die vervolgens terugkaatst gebruiken ze om te bepalen waar objecten zich bevinden. Nachtvogels en konijnen hebben een heel goed aangepast gehoor. Naast vogels reageren ook planten op de wisseling van dag en nacht.

Nachtelijk parfum

Wandel je door de duinen en ruik je ineens een heerlijk zoete geur? Dan loop je waarschijnlijk langs de kamperfoelie. De liaanvormige plant slingert zich overal omheen. De roomwitte, wat rossig aangelopen bloemen staan meestal in trosjes bij elkaar. De meeldraden en stempel steken ver uit de bloemen. De bloem ziet er dag en nacht hetzelfde uit, maar ruikt op deze momenten wel heel anders. Tijdens rustige nachten verspreidt de kamperfoelie een sterke, zoete geur. Nachtvlinders met een lange tong komen er graag op af.

Licht van de zee

Ga na een warme dag naar het strand en misschien zie je de zee wel oplichten door zeevonk. Deze eencellige algen geven licht als ze in beweging worden gebracht door een chemische reactie. Op deze manier schrikken de kleine organismen vijanden zoals kwallen en visjes af. Een heleboel van deze zeevonkjes bij elkaar zorgt voor een magische blauwe of groene gloed in de zee, extra goed te zien als je het water beweegt. Even met je handen door de branding of pootjebaden dus.

Reserveer een kampeerplek

Met al dat moois blijf je natuurlijk het liefst de hele nacht in de Texelse natuur. Maar wildkamperen is in Nederland, en dus ook op Texel, verboden. Kom je met de tent, camper of caravan naar Texel? Vermijd een flinke boete door van tevoren je kampeerplaats te reserveren. Er zijn genoeg campings dichtbij Nationaal Park Duinen van Texel, maak vanaf je kampeerplek je avondwandeling.

Schemerexcursie in de Slufter

Wil jij de stilte van de natuur ervaren tijdens de avondschemering in Nationaal Park Duinen van Texel? De gids van Staatsbosbeheer neemt je graag mee op schemerexcursie door natuurgebied de Slufter. Zet je zintuigen op scherp en geniet van de duisternis; je ervaart de natuur zoals je nog nooit eerder gedaan hebt. De excursies zijn te boeken via Ecomare.