Dwalen door de natuur en het paarse goud

Als je aan een heuvelachtig landschap denkt in Nederland, denk je al snel aan Limburg. Maar in het oosten van het land kunnen ze er ook wat van vind ik (Ellen van den Doel, fotograaf). De Sallandse Heuvelrug heeft een prachtig heuvelachtig landschap, gevormd door gletsjers zo’n 150.000 jaar geleden. Die wetenschap maakt een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug Twents Reggedal extra bijzonder.
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal - spinnenweb - Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal - natuur - Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Het paarse goud

Ieder jaargetijde heeft hier zijn charme, maar augustus heeft iets extra’s. De heide kleurt dan paars. Glooiende heuvels die een prachtige paarse gloed hebben. Fotografen noemen dit ook wel het paarse goud. Het geeft een sprookjesachtige aanblik. Wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters genieten van dit moois. Ieder op hun eigen manier in hun eigen tempo. Het fijne is dat dit gebied zowel verharde als onverharde paden heeft, zo vindt iedereen wat ie zoekt. Zo ook het uitzichtpunt vanaf de Noetselerberg. Ik geniet hier al wandelend met de camera in de aanslag. In de avond maak ik een wandeling in het gebied van de Holterberg. Ik kom een enkele fietser of wandelaar tegen. Het is genieten van de rust. In de verte rommelt een onweersbui. Deze geeft de lucht prachtige structuren.

Foto: Ellen van den Doel

Landschap met laagjes, verdwijnend in het niets

Wat tijdens een bezoek aan deze regio niet mag ontbreken is een wandeling naar het uitzichtpunt op de Lemelerberg. Dit maakt op mij een grote indruk. Een gevarieerd gebied, door bos, smalle kronkelende paadjes, eindigt in een weids heide gebied met her en der een verdwaalde boom. Vooral rond zonsopkomst, wanneer er nog nevel in het lager gelegen gebied hangt, is dit schitterend. Het landschap heeft dan allemaal laagjes, verdwijnend in het niets. Als de zon er even doorheen prikt is het helemaal feest. Ik ben niet de enige die hiervan geniet, verschillende fotografen zijn aanwezig, maar ook hardlopers die op de top even stoppen om een foto te maken met de smartphone.

Indrukwekkend stuk geschiedenis

Na al het natuurschoon is het tijd voor een bezoek aan de Canadese begraafplaats. Een van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland. Hier liggen 1394 graven met voornamelijk Canadezen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er hangt een serene rust, de bloemen bloeien prachtig en de begraafplaats is mooi onderhouden. Dat maakt het verschil extra groot; wat moeten die jonge mannen hebben meegemaakt toentertijd. Hoe zouden zij zijn omgekomen? Zij hebben hun leven opgeofferd voor onze vrijheid. Indrukwekkend om hier rond te lopen en wat meer te weten te komen over dit stuk geschiedenis.

Foto: Ellen van den Doel

Een luchtige middag op de Regge

Tijd voor iets luchtigers. De Regge is een rivier die hier door het landschap kronkelt. Je kan er heerlijk fietsen en wandelen, maar veel leuker is het om bij goed weer te genieten vanaf het water. Er zijn verschillende bootjes te huur, zoals fluisterbootjes en kano’s. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Varend door het groen, genieten van de rust en ondertussen een mooi landschap voorbij zien komen. Wat lekkers mee voor onderweg en de middag kan niet meer stuk.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal - Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

De verhalen van het landschap

Dat dit gebied veel geschiedenis heeft is wel duidelijk. Dit wordt nog eens extra benadrukt tijdens een wandeling in de Borkeld waar verschillende grafheuvels te vinden zijn. Dit zijn hobbels in het landschap. Op zich niet heel erg spannend, maar het verhaal erachter en de geschiedenis des te meer. Deze grafheuvels zijn tussen de 4000 en 6000 jaar oud.

Met gemak een week vermaken

Een paar dagen verblijven in dit gebied is eigenlijk te kort. Je kunt je hier met gemak een week vermaken. Er is zoveel moois te zien en op zoveel verschillende manieren te ontdekken. Dit gebied blijft dus op de to do list staan om nogmaals te bezoeken. Misschien wel in de herfst, wanneer de herfstkleuren het geheel weer een hele andere aanblik geven.