Wandelen met de herders van Balloo

Wil je een dag ontspannen in de vrije natuur, tussen de schapen? Om in alle rust uit te kijken over deze wollige grazers en de uitgestrekte heidevelden? Om ze te fotograferen of schilderen? Of om gewoon lekker uit te waaien op het Balloërveld en je te laten verrassen door plaatsen waar je als wandelaar normaal nooit komt? Ga dan een dag mee met de Herders van Balloo.

Nationaal Park Drentsche Aa - Stroomdalkudde
Foto: André Brasse
Nationaal Park Drentsche Aa - Balloërveld
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Drentsche Aa - Zeegersduinen
Foto: Ellen van den Doel

Terug in de tijd op Balloërveld

Waar kun je nog ruim 2 uur lopen zonder iemand tegen te komen? Op de grote, stille heide van het Balloërveld. Hier vind je het Drenthe van honderd jaar geleden nog terug. Sluit je ogen en bedenk wie hier vroeger door het landschap trokken. Eeuwenoude karrensporen doen denken aan een drukke verkeersdag in de middeleeuwen en een tankgracht maakt de Tweede Wereldoorlog zichtbaar.
 
Op zoek naar het beste uitzicht? Vanaf de Galgenberg heb je een prachtig weids uitzicht over het gebied. Boven op de grafheuvel kijk je zelfs 360 graden rond. Met aan de horizon alleen een kerktoren uit de 11e eeuw. Alsof je naar een ansichtkaart staat te kijken. 

Met een klein beetje fantasie waan je je hier in het Drenthe van eeuwen geleden.

Kees van Son Boswachter
Foto: Ellen van den Doel

Volg de kudde

In dit uitgestrekte landschap kun je van november tot en met april zomaar tussen 400 Drentsche heideschapen terechtkomen. Deze grootste kudde van Drenthe vertrekt dagelijks vanuit de schaapskooi in Balloo. En zorgt ervoor dat het heidelandschap niet dichtgroeit met gras en boompjes, maar dat het een weids open landschap blijft. In de zomerperiode grazen de schapen soms op verre afstand van de kooi en brengen ze de nacht door in een weiland aan de rand van het Balloërveld. 
 
De schaapskooi vind je naast het informatiecentrum aan de rand van het natuur- en heideveld. Van 1 maart tot 1 november is het informatiecentrum dagelijks geopend. Kijk voor meer informatie over de kudde en tijdstippen waarop de schapen en herder bij de schaapskooi zijn, op de website van schaapskudde Balloërveld.
 

Lees verder

Alle seizoenen mooi

In omgeving Balloo kent elk seizoen zijn hoogtepunten. In de lente vullen de beekranden zich met orchideeën en dotterbloemen. Je ruikt en ervaart het frisse voorjaar dan in al haar facetten. Rond augustus staat de heide in bloei. Dan steken de karrensporen met hun langgerekte banen bijzonder af in het bloeiende, paarse landschap. Ontdek het zelf!

nationaal_park_drentsche_aa_-_balloerveld_-_hulshofpictures_-_adobestock
Foto: Hulshofpictures

Het boswachterspad op

Bij Schaapskooi Balloërveld in Balloo start het boswachterspad. Een natuurrijk pad van circa 6 km. Je wandelt er door een haast on-Nederlands landschap. Het is een wandeling voor de echte avonturier; de brede mulle zandpaden waar je grotendeels overheen loopt maken het een uitdagende route.
 
Na afloop van de wandeling heb je wel een ijsje of een goede kop koffie met een herderskoek verdiend! Daarvoor breng je een bezoek aan De Balloohoeve, te vinden in het centrum van Balloo.

Balloo’s Tumulibos

Even buiten Balloo ligt het Tumulibos.Tumuli is een ander woord voor grafheuvel. Er zijn in dit gebied ruim 35 prehistorische grafheuvels bewaard gebleven van de meer dan 150 die hier ooit te vinden waren. De heuvels werden gebruikt voor het begraven van een of meerdere overleden personen van een gemeenschap. Je vindt ze in een bebost terrein tussen de weg Assen-Rolde, ter hoogte van Balloo. In dit gebied kun je ook een van de grotere hunebedden van Drenthe bewonderen.

Wandelen met de herders van Balloo