Dwalen door donkere bossen tijdens volle maan

Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Wil jij dit verschijnsel in al zijn glorie ervaren? Een gids van Staatsbosbeheer neemt je graag mee op een tocht door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dwaal met een kleine groep door de donkere bossen en een stuk stuifzandgebied. En ontdek welke delen van de omgeving oplichten in het maanlicht en welke dieren en vogels ’s avonds van zich laten horen.

Volle maan
NP Drents Friese Wold
Foto: Marketing Drenthe

Zintuigen op scherp

Tijdens deze avond kun je vanaf Buitencentrum Drents-Friese Wold een bijzondere tocht maken. Samen met de boswachter dwaal je door de stilte en zie je hoe het maanlicht prachtig door de bomen schijnt. Door de intense stilte, staan je zintuigen helemaal op scherp. Spits je oren en kijk goed om je heen. Misschien kruist een nachtdier wel je pad! Trek stevige schoenen aan, kleed je op het weer en stop een verrekijker in de tas.

Let op: de tocht is niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking omdat de route deels door stuifzandgebied loopt.

Goed voorbereid de duisternis in

Wil je goed voorbereid op stap en vooraf een hapje eten? Denk dan eens aan Herberg Het Volle Leven. Deze herberg ligt op steenworp afstand van het buitencentrum en bevindt zich op een van de donkerste plekken van het gebied. Vol, vers en eerlijk staan hier centraal. Je kunt er ook overnachten. 

Als je liever overnacht op een klein, sfeervol kampeerterrein, kies je voor natuurkampeerterrein Oude Willem bij Appelscha. De plekken aan de randen van dit kampeerterrein bieden veel ruimte. Als je geluk hebt, zie je in de avondschemering of ’s ochtends vroeg een ree over het terrein lopen. In de buurt zijn zelfs dassen gespot.

Foto: Marketing Drenthe

Op ontdekking door het Boswachterslab

Wil je weten hoe de werkkamer van de boswachter eruitziet? Neem dan een kijkje in het Boswachterslab in het buitencentrum. Je vindt er onder andere botten, veren en schedels die de boswachter tijdens tochten in het park heeft gevonden. Er liggen ook boeken, werkspullen van de boswachter en diverse kaarten. Een schatkamer en een veldstation in één. En er valt nog veel meer te ontdekken…

Zelf op pad

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een heerlijk struin- en fietsgebied. Je kunt er eindeloos dwalen over smalle slingerende paden en zo de wildernis ervaren. Als je minder avontuurlijk bent ingesteld, kies je voor een van de circa 25 verschillende wandelroutes. Ook zo kom je langs de mooiste plekken.

Dwalen door donkere bossen tijdens volle maan