Galopperen door de duinen

Altijd al eens te paard over een uitgestrekte stuifzandvlakte willen galopperen? In Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen kan dat. Er ligt meer dan 100 km aan ruiter- en menpaden die door het hele gebied slingeren: een paradijs voor paardenliefhebbers en andere avonturiers. Of je nu een ervaren ruiter bent of net begint, de Loonse en Drunense Duinen bieden jou een onvergetelijke ervaring, te paard.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen - Where She Goes
Foto: Where She Goes

Prikkeling van de zintuigen

Tijdens de rit ervaar je een gevoel van vrijheid en verbondenheid met de natuur. Je zintuigen worden op elke mogelijke manier geprikkeld. Let op: om paard te rijden in de Loonse en Drunense Duinen moet je een ruiterpas aanschaffen. Je draagt op deze manier bij aan het onderhoud van de paden en bescherming van de natuur. Met een ruiterlabel mag je paardrijden op de ruiterpaden en mennen op de daartoe aangewezen paden in alle gebieden van Natuurmonumenten.

Er is een kaart met alle ruiter- en menpaden in het nationaal park.

Tip: Via buitenrijden.nl kun je ook een gps ruiterroute van 15,3 km door de duinen downloaden. 

Begeleide buitenrit

Ga je liever onder begeleiding van een ervaren gids op pad? Er zijn verschillende aanbieders van ruitertochten. De gidsen kennen het gebied goed en laten je kennis maken met bijzondere plekken. Misschien zie je onderweg wel een ree of das. De kans daarop is het grootst tijdens een dauwtraprit in de vroege ochtend of avond. De zonsop- en ondergang zijn de mooiste (foto)momenten in het nationaal park.

Begeleide buitenritten kunnen je onder meer maken bij Pavena, Natuurpoort van Loon en via buitenritreserveren.nl.

“Door met een paard het gebied in te gaan voel je je heel dichtbij de natuur. Ik vond vooral de uitgestrektheid van het stuifzandgebied en het afwisselende landschap heel bijzonder!”

Boswachter Daniek (29)

Neem je stalen ros

Je kunt de sportieve uitdaging in dit bijzondere stuifduinenlandschap ook op een mountainbike aangaan. Vanuit de Rustende Jager starten twee mountainbikeroutes; een zwarte route met een lengte van 26 km en een groene route van 16 km. Deze routes staan duidelijk aangegeven met bordjes.

Let op: Je hebt een MTB-vignet nodig om de mountainbiketracks te mogen rijden. Dit koop je online. Dankzij jouw bijdrage kunnen de routes worden onderhouden.

Galopperen door de duinen

Galopperen door de duinen