Ontdek de fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Elk jaar zetten we tijdens de Dag van het Nationaal Park onze nationale parken in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar was 'Voortbouwen op onze wortels'. Welke betekenis geven de verschillende generaties aan natuur? En hoe kunnen we natuur doorgeven aan toekomstige generaties? Bezoek zelf een van de nationale parken en wellicht krijg je antwoord op deze vragen.
Sjraar van Beek
Laura en Thim
National Park Meinweg - claudine_bours

We erven de aarde van onze voorouders en lenen het van onze kinderen. Al eeuwenlang zetten mensen zich in om bijzondere natuur en historie te behouden, ook in de gebieden die wij nu nationale parken noemen. Generatie na generatie zorgt voor het landschap. Elk op een eigen manier. Het zijn verhalen van tijd en aandacht geven, verhalen van verbondenheid met de natuur.

Over de fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. Maak kennis met een natuurliefhebber die geboren en getogen is in het gebied en nu al zijn kennis vol passie overbrengt als natuurgids. Laat je inspireren door een vastberaden ondernemer die haar visie deelt over creëren van balans tussen recreatie, landbouw en natuur in het park. Ontmoet een trotse boer die met zijn familiebedrijf bijdraagt aan een harmonieuze samenwerking tussen mens en natuur. Of stap in de wereld van een leergierige Junior Ranger, die met een brede glimlach vertelt over de ontdekkingen die ze samen met andere jongeren doet in het nationaal park.  De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken. 

Maak nu alvast kennis met drie individuen die elk op hun eigen manier een diepe band hebben met Nationaal Park De Meinweg. Lees hier het verhaal van Claudine Bours over over de manier hoe zij natuur en landbouw samenbrengt. Ontdek hier hoe schapenboer Sjraar van Beek bijdraagt aan natuurbeheer door middel van schapenbegrazing. Of klik hier om het verhaal van Laura en Thim van den Berg te lezen over samenwerkingen tussen agrariërs, recreatie en natuur.

Vanaf 24 mei is in de weekenden een selectie van de portretten te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn. De tentoonstelling is tot en met half 15 oktober geopend voor publiek. Kasteel Baarn is te vinden aan Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. 

Nationaal Park Nieuw Land - Marker Wadden
Foto: Ellen van den Doel

Elk jaar vieren alle nationale parken in Europa op 24 mei de Dag van het Nationaal Park. Op deze datum werd in 1909 het allereerste nationaal park van Europa ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Op deze manier eert EUROPARC Federation jaarlijks de beschermde natuurgebieden in Europa. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen.