Dag van het Nationaal Park 2024

Vrijdag 24 mei 2024 zetten we tijdens de Dag van het Nationaal Park onze nationale parken in de schijnwerpers. Jaarlijks wordt aan deze dag een thema gekoppeld. Dit jaar draait om de balans tussen mens en natuur. Mensen beseffen steeds vaker wat de natuur ons brengt. De tijd is aangebroken om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat iedereen er nog eindeloos van mag genieten.
Nationaal Park Drentsche Aa - Oudemolensche Diep

De nationale parken in Nederland organiseren rondom 24 mei allerlei activiteiten. Hieronder vind je een greep uit het veelzijdige aanbod. Ga eropuit en beleef de bijzondere natuur in de nationale parken. 

Nationaal Park De Alde Feanen

Open dag boordevol activiteiten 

Zondag 26 mei
Op 26 mei organiseert het Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum in Earnewâld. Er zijn van 12.00 uur tot 16.00 uur allerlei gratis activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen knutselen, alles leren over het oude ambacht ‘rietsnijden’, aan boord stappen van de Blaustirns, een prachtige natuurwandeling maken met een gids van It Fryske Gea, de hernieuwde Lancaster Expositie ‘Geraakt’ bekijken of het leerzame en gezellige Skûtsjemuseum bezoeken.

Lees verder

Nationaal Park Drentscha Aa

Fietsexcursie Drentsche Aa 

Zaterdag 25 mei
Deze fietsexcursie brengt je door bossen, over heide en naar het stroomdal van de Hunze, over de Hondsrug en door het dal van de Drentsche Aa. Het is een prachtige tijd om deze gebieden te bezoeken want alles staat volop in bloei. Met een beetje geluk zie je bloeiende orchideeën. De fietsexcursie start om 10:00 uur vanaf de Brink van Gasteren. Je bent circa 5 uur onderweg. 

Lees verder
 

Lentewandeling Bosberg

Zondag 26 mei
Ga met de gids op pad door een van de oudste bossen van het Drents-Friese Wold. Verwonder je over de verhalen over dit uitgestrekte bos die je onderweg te horen krijgt. De wandeling duurt circa 2 uur en vertrekt om 13:30 uur vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha.

Lees verder

Excursie door het Evertbos

Zondag 26 mei
Het Evertsbos dankt zijn naam aan houthandelaar Everts, die het bos zo’n 100 jaar geleden heeft aangelegd. Het is een zeer gevarieerd bos met o.a. grote mammoetbomen én een fraai hunebed. Trek waterdichte schoenen aan en meld je om 10:00 uur bij de parkeerplaats Pinetum aan de Anderenseweg bij Anloo. Rond 12:00 uur ben je weer terug bij het startpunt.

Lees verder

Fietstocht door het Dwingelderveld en Drents-Friese Wold

Alle dagen mogelijk op eigen gelegenheid
Stap op je fiets en verbaas je over de schoonheid van de natuur en het landschap tijdens een tocht door de nationale parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold (59 km). In je eigen tempo ontdek je de mooiste plekjes.

Lees verder

Foto: Miranda de Vries

Nationaal Park Oosterschelde

 

Zeiltocht over de Oosterschelde

Vrijdag 24 mei
Voel de wind in je haren tijdens de zeiltocht met de boswachter op het schip De Vrijbuiter met elektrische motor. Je vaart geruisloos de haven uit en op de Oosterschelde worden de zeilen gehesen. Onderweg vertelt de boswachter je meer over de bijzondere natuur van Nationaal Park Oosterschelde. De tocht duurt van 14:00 uur tot circa 17:00 uur. Vertrekpunt is ’t Luitje in Zierikzee.

Lees verder

Zilte zaligheid excursie

Zaterdag 25 mei
Ga op zoek naar al het lekkers uit de Oosterschelde zoals zeewieren, zeekraal, oesters, mosselen en kokkels. De gids wijst je de beste plekken en vertelt je wat eetbaar is. Je sluit de tocht af met een proeverijtje op het strand van je eigen vondsten. Verser en lekkerder kan niet. Uiteraard kom je tijdens deze activiteit ook alles te weten over de natuur in Nationaal Park Oosterschelde.

Lees verder
 

Slikkentocht Kattendijkse plaat

Zondag 26 mei
Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Verbaas je over het bodemleven van de Kattendijkse Plaat, een slikkengebied met jonge schorren. Elke getijdewisseling komt dit gebied droog te liggen en zeker bij springtij is de plaat enorm uitgestrekt.

Lees verder

 

 

Zeehondensafari

Zondag 26 mei
Vaar mee met de boot Frisia naar de tweede grootste zandplaat van de Oosterschelde, de Galgeplaat, en sta oog in oog met gewone en grijze zeehonden en de vogelrijkdom van dit ‘wegrestaurant’. Tijdens eb vallen slikken, zandplaten en schorren droog. Duizenden vogels spoeden zich dan massaal naar een rijk gedekte tafel om hun buikje rond te eten. Je kijkt je ogen uit. Ontdek jij de kanoetstrandlopers, rosse grutto’s en lepelaars? De tocht duurt circa 2 uur en de boot vertrekt om 12:00 uur vanuit Zierikzee.

Lees verder

 

Getijdenbakken Neeltje Jans

Vrijdag 24 mei
Als het water zich bij eb terugtrekt zie je bij Neeltje Jans aan de voet van de dijk getijdenbakken tevoorschijn komen. Vanaf 10:00 uur wijst de natuurgids je wat er allemaal leeft in het water dat in de bakken blijft staan.

Lees verder

Foto: Ellen van den Doel

Grenspark Kalmthoutse Heide

Beleefweek 

Maandag 20 mei t/m zondag 26 mei
Van 20 tot en met 26 mei 2024 kun je tijdens de Beleefweek ervaren hoe mooi én bijzonder Grenspark Kalmthoutse Heide is. Nederlandse en Vlaamse partners bieden een week vol activiteiten voor jong en oud, waarbij de diversiteit aan soorten centraal staat. Ga op insectensafari, bezoek een bio-boerderij, bouw een bijenhotel of proef lokale producten tijdens een duurzame markt.

Lees verder

Nationale Park De Hoge Veluwe

WandelFit

Dinsdag 21 mei
Samen met de natuurgidsen/wandelcoaches loop je langs projectlocaties waar gewerkt wordt aan het versterken van de biodiversiteit in bossen. Ze vertellen je graag meer hierover. De start is om 9:30 en circa twee uur later beng je weer terug bij het startpunt.

Lees verder
 

Schaarsbergse Schemerexcursie

Woensdag 22 mei
Tijdens deze excursie zie je diverse projecten waarbij bosvitaliteit en biodiversiteit worden gestimuleerd en gemonitord waarbij nachtvlinders een essentiële rol spelen. Ook kom je meer te weten over de verschillende typen heidebeheer. De excursie duurt van 18.30 tot circa 21.00 uur.

Lees verder

Workshop Shinrin Yoku

Vrijdag 24 mei
Shinrin Yoku betekent letterlijk vertaald: bos baden. Het is een Japanse manier van in het bos zijn; je wandelt niet door het bos, maar tracht samen met het bos te zijn. Workshopleider Beitske Bouwman legt deze ochtend de nadruk op het bos als ecosysteem en de helende werking die hiervan uitgaat. De workshop start om 11:00 uur en duurt circa 2 uur.

Lees verder

Zwerftocht met picknick

Zondag 26 mei
Tijdens deze extra lange excursie neemt de natuurgids je mee langs projecten waar wordt gewerkt aan -of onderzoek wordt gedaan naar- het verbeteren van de biodiversiteit. Ook de ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie in het park komen ruim aan bod. De excursie duurt circa 4 uur en start om 10:00 uur.

Lees verder

Nationaal Park Lauwersmeer

Vogels van het Lauwersmeer

Zaterdag 25 mei
Wandel tijdens deze vogelexcursie mee met de gids van Staatsbosbeheer en ontdek de vele vogelsoorten die het Lauwersmeer rijk is. Na een korte uitleg in Activiteitencentrum Lauwersnest ga je naar buiten voor het echte werk: vogels spotten. De start is om 10:00 uur en de wandeling duurt circa 2 uur. 

Lees verder
 

Vogels en planten kijken in de Bantpolder

Zaterdag 25 mei
Hans Gartner, jarenlang boswachter bij Nationaal Park Lauwersmeer en betrokken weidevogelaar van de Bantpolder neemt je mee op excursie. Hij wijst je op de grote aantallen weidevogels zoals grutto, scholekster, kievit en tureluur die in het voorjaar in deze polder broeden. En ook op eenden zoals de wintertaling en de slobeend en de vele kwelderplanten rietorchissen.

Lees verder

Vogelexcursie van A (Aalscholver) tot Z (Zeearend)

Zondag 26 mei
Tijdens deze vaartocht over het Lauwersmeer vertelt Hans Gartner, jarenlang boswachter bij Nationaal Park Lauwersmeer en betrokken weidevogelaar, je alles over de vogels die hier voorkomen. De boot vertrekt om 9:30 uur en maakt een tocht van circa 2,5 uur.

Lees verder

Vaartocht met m.p.s. Vlinderbalg

Zondag 26 mei
Tijdens deze 2,5 uur durende vaartocht met m.p.s Vlinderbalg door Nationaal Park Lauwersmeer vertelt kapitein Jelle ‘het verhaal van het Lauwersmeer.’ De boot vertrekt om 13:30 uur vanuit thuishaven Oostmahorn en komt rond 14:10 uur aan bij het tweede opstappunt tegenover restaurant Suyderoogh.
Om 14:20 uur start hier de vaartocht, die circa 2 uur duurt.
 

Lees verder

Nationaal Park Schiermonnikoog

Wadexcursie

Vrijdag 24 mei

Ga mee met de boswachter en wandel over de modderige bodem van de Waddenzee. Verwonder je over het leven in de wadbodem met poepende pieren, zich ingravende kokkels, Japanse oesters en kribbige krabben. De minimale leeftijd voor deze excursie is 6 jaar. De wandeling start om 18:00 uur vanaf het oude bezoekerscentrum, Torenstreek 20 Schiermonnikoog.

Lees verder
 

Trekvogelwandeling

Zondag 26 mei

In de polder vertelt de boswachter over de broedende weidevogels en de vogels die in ons land overwinteren en rond deze tijd weer vertrekken. De wadvlakte trekt met zijn miljoenen wormen, schelpen en garnalen massaal vogels aan. En bij de Westerplas bekijk je de broedende lepelaars. De minimale leeftijd voor deze excursie is 8 jaar. De wandeling start om 11:00 uur vanaf het Baken (Reeweg 9 Schiermonnikoog) en duurt circa 2 uur.

Lees verder

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Lancering Utrechtse Heuvelrug verhalen

Vrijdag 24 mei

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug lanceert op 24 mei de persoonlijke Heuvelrug verhalen van de nieuwe Jongerenraad van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder

Nationaal Park De Groote Peel

 

Workshop landschapsfotografie

Zaterdag 25 mei
Beginnend fotograaf? Dan is deze workshop wellicht iets voor jou. Je leert het landschap te fotograferen zonder in de technische details van je camera te duiken. Je hebt dus wel een camera nodig. Deze workshop is niet geschikt voor een smartphone. De workshop duurt van 8:00 uur tot 11:30 uur en start in buitencentrum De Pelen.

Lees verder

Lammetjesdag in Mariapeel

Zaterdag 25 mei
Kom lammetjes kijken én beschuit met muisjes eten! De 47 landgeiten in het gebied hebben samen meer dan 70 lammetjes gekregen. Van 10:00 uur tot 14:00 uur ben je welkom bij het Biologisch Station Mariapeel.

Lees verder
 

Beleefroute de Groote Peel

Zondag 26 mei
Loop de beleefroute en ontmoet onderweg peelgidsen die je meer vertellen over de natuur- en cultuurhistorie van dit gebied én je dit laten beleven. Je kunt de gratis route ophalen tussen 12:30 uur en 15:00 uur bij het Buitencentrum De Pelen. Geschikt voor alle leeftijden!

Lees verder

 

Peelpodium Join in & Friends

Zondag 26 mei
Join in & Friends speelt zondag twee keer op het Peelpodium een breed en veelzijdig repertoire met nummers van o.a. The Eagles, The Scene, Cream, Anouk en Doobie Brothers. De optredens vinden om 13.30 en 15.00 uur plaats in het amfitheater bij Buitencentrum De Pelen.

Lees verder

Rondleiding museum Klok & Peel

Zondag 26 mei
In het kader van de Dag van het Nationaal Park schenkt het museum speciale aandacht aan het heden en de toekomst van het gebied. Er is een rondleiding over de gevolgen van klimaatverandering voor het beheer van Nationaal Park de Groote Peel en de herinrichting van het Aa-dal zuid. Er zijn twee rondleidingen; om 13:00 en om 15:30 uur.

Lees verder

Nationaal Park De Maasduinen

 

Rondleiding door de kasteeltuinen Arcen

Vrijdag 24 mei tot en met zondag 26 mei
Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa waar je geniet van prachtige flora en fauna én de historie van het gebied beleeft. Je hoort er alles over tijdens de gratis rondleiding van ongeveer 1,5 uur. De starttijden zijn 11:00 uur en om 13:30 uur met als beginpunt de kassa van de Kasteeltuinen.

Lees verder

Wollige wandeling

Zaterdag 25 mei
Voor de kleintjes: een voorjaarswandeling die begint met een zoektocht naar de herder, die in de buurt haar schapen laat grazen. Waarom doen ze dit en wat doen de schapen voor het gebied? Dragen de schapen nog een warme wintertrui of zijn ze geschoren? De wandeling start om 10:00 uur bij Activiteitencentrum De Zevenboom (Kapelstraat 7 in Afferden). Je bent circa 2 uur op pad.

Lees verder

Nationaal Park De Meinweg

 

Asperges hap en stap

Maandag 20 mei
Ontdek en proef al wandelend of fietsend alle moois wat asperges te bieden hebben. De wandeling van totaal 15 km lang start vanaf Grand Café Pimpernel op Landal Aerwinkel (Zwembadweg 1 in Posterholt). Je kunt starten tussen 10:00 uur en 14:00 uur. Wil je de route fietsen? Ga dan mee met 'Trap en Hap' fietstocht met gids. 12:15 uur gaat deze tocht van start. 

Lees verder

Op zoek naar kleine beestjes

Maandag 20 mei
Ontdek tijdens 'Onder de loep' maar liefst 1.000 soorten insecten in een tuin van zo'n 1.700 m2. De speurtocht start om 11:00 uur bij Tussen de Bruggen 14 in Vlodrop en duurt ongeveer 1,5 uur.

Lees verder
 

Lezing en rondleiding MERU

Woensdag 22 mei
De MERU (Maharishi European Research University) is het internationale centrum voor coördinatie en begeleiding van onderzoek en onderwijs op de gebieden van spiritualiteit, vrede, onderwijs, natuurlijke gezondheid, biologische landbouw, armoedebestrijding en architectuur in overeenstemming met de natuurwetten. Tussen 14:00 uur en 15:30 uur ben je van harte welkom voor een lezing en rondleiding.

Lees verder

 

Avondtocht: Hoor de stemmen van de natuur

Vrijdag 24 mei
Ontdek de stemmen van de natuur tijdens een gecombineerde fiets- en wandeltocht door de Meinweg. Zet je ogen op scherp, spits je oren en geniet van de natuur in het avondlicht. De tocht start om 19:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Huttopia Meinweg (Meinweg 7 in Herkenbosch).

Lees verder

Pizza bakken

Vrijdag 24 mei
Beleg je eigen pizza en laat deze afbakken in de antieke steenoven van de café Restaurant Rijstal Venhof (adres: Venhof 2 in Herkenbosch).

Lees verder

Beleef de natuurlijke moestuin met plantenconcert

Zondag 26 mei
Landgoed Kasteel Aerwinkel bij Posterholt is een stille en rustige locatie waar je kunt genieten van een prachtige, natuurlijke en bosrijke omgeving met zeer oude bomen, een botanische tuin en een eetbare (moes)tuin. Op zondag 26 mei kun je mee met een rondleiding, genieten van muziek en proeven van biologische vegetarische salade uit de moestuin en bloemen- of kruidenthee. De activiteit duurt van 13:00 tot 17:00 uur.

Lees verder

Stap (of trap) route De Herkenbosche

Dagelijks tot en met 26 mei
Verken de prachtige natuur van Nationaal Park De Meinweg met het wandel/fiets arrangement van Golfclub de Herkenbosche. De wandel- of fietstocht sluit je natuurlijk af met koffie of thee en een Limburgse hapjes.

Lees verder

Nationale Park Nieuw Land

Steppin Workout

Zaterdag 25 mei
Ontdek Nationaal Park Nieuw Land eens per step. Je gaat met een kleine groep op pad en volgt een mooie route. Er vertrekken drie groepen die verschillende afstanden afleggen. De eerste groep vertrekt om 8:45 uur. Kies de afstand (en het tijdstip) dat bij je past.

Lees verder
 

Vroege vogelwandeling Oostvaardersplassen

Zaterdag 25 mei
Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dan geniet je ook volop van de vogels die ontwaken met een opkomende zon op de achtergrond. De gids vertelt je wat je hoort en ziet en hoe je vogels kunt herkennen op de Oostvaardersplassen.

Lees verder

Wijze Uilenspeurtocht

Dagelijks
Loop deze gratis speurtocht op eigen gelegenheid wanneer je maar wilt. De route is ongeveer 1 kilometer en start in de buurt van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Wanneer het Natuurbelevingcentrum aan je linkerhand i,s loop je richting het fietspad. Daar kom je vanzelf een houten uil tegen waar je een QR-code kunt scannen.

Lees verder

Nieuw Land Experience Oostvaardersplassen

Zondag 26 mei
Ontdek het nationaal park via de Nieuwe Land Experience per bus, al wandelend en vanaf het water. Hoe afwisselend wil je het hebben?! Deze experience start om 10:20 uur en duurt tot circa 15:30 uur.

Lees verder

Nationale Park De Sallandse Heuvelrug

Wildplukwandeling

Zondag 26 mei
Ga samen met een gids op zoek naar eetbare wilde planten en bloemen. Je leert planten herkennen en krijgt tips over het gebruik in salades, siroop, pesto of thee. Ook komen de medicinale aspecten van verschillende planten aan de orde. De wandeling start om 10:00 uur.

Lees verder