Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Berg, bos en paarse pracht uit de ijstijd

In het hart van Overijssel vind je Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Een gebied dat onderdeel is van een familie van Nationale Parken in Nederland. Ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde, waardoor natuurliefhebbers vandaag de dag vanaf 16 heuvels genieten van een magisch uitzicht. Ontdek het bijzondere landschap en de charmante rivier de Regge die er tussendoor kronkelt.

Balans en beleving

Stuwwallen, zwerfkeien en grafheuvels vertellen ons de verhalen van onze voorvaderen. Zo verwijzen de namen van velden naar onze familienamen. De verbondenheid tussen boer, dorp en landschap gaat hier eeuwen terug. En dat is goed zichtbaar in het boerenland met koeien, akkers en velden, de landgoederen, levendige dorpskernen en maar liefst vijf natuurgebieden van Europese topklasse. Jaarrond werken verschillende partijen hard aan het behouden en benutten van de natuur. De juiste balans hierin zorgt ervoor dat de natuur zich ontwikkelt en dat mens en dier nog lang kunnen genieten van deze pracht en praal.

Karakteristieke hoekwoning

Ganz mooie Hanzesteden

Om de hoek van de Heuvelrug liggen de zogenaamde Hanzesteden Deventer en Zwolle. Hanzesteden zijn steden die lid zijn van het Hanzeverbond, hierin zijn gezamenlijk erkende rechten op het verhandelen van bepaalde producten vastgesteld. Net zoals de andere zeven Hanzesteden zijn Deventer en Zwolle ontstaan in een tijd dat Amsterdam nog slechts een klein plaatsje was. Het doel van deze steden was voornamelijk het uitbreiden van de handel en het delen van kennis. Ze liggen meestal aan het water, want dat was belangrijk voor het transport. De schitterende koopmanshuizen en unieke gevels uit de 14e en 15e eeuw nemen je mee terug naar die tijd. Een historisch verhaal voor jong en oud!

 

Een verborgen vogelverscheidenheid?

Het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal kan zich rijk rekenen als het om vogels gaat. Een grote diversiteit aan vogels bezoekt of verblijft namelijk graag in deze omgeving. Het is tevens de enige plek in Nederland waar het korhoen voorkomt. Helaas wordt deze met uitsterven bedreigd en zul je ze, mede door hun schuwe karakter, niet snel tegenkomen. Een grotere kans maak je op het zien van de boompieper. Deze vliegt al zingend een paar meter omhoog en dwarrelt dan als een soort parachute omlaag. Een bijzonder gezicht. Ga je er in de schemer, avond of nacht op uit, dan is het de nachtzwaluw die vooral actief is. Gedurende zijn zoektocht naar voedsel vangt hij grote insecten als de nachtvlinder. Breng je in de winter een bezoek aan het natuurgebied, dan kun je op de heide ook klapeksters vinden. Zij spiesen gevangen muizen op een doorn of stuk prikkeldraad, voor een maaltijd op een later moment. Een beetje luguber misschien, maar ook bijzonder en een natuurlijk ‘way of life’ moment om te aanschouwen. 

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Te voet het Sallandse oorlogsverleden herinneren