Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Berg, bos en paarse pracht uit de ijstijd

Zin om op ontdekking en op zoek te gaan naar sporen die de ijstijd van meer dan 100.000 jaar geleden heeft achtergelaten? Laat deze parel uit de Nederlandse natuur dan zeker niet aan je voorbij gaan. Met maar liefst zesentwintig ‘bergen’ is Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa. De verrassende hoogteverschillen zorgen voor een haast on-Nederlands landschap met onvoorstelbaar mooie vergezichten. Je kunt hier een actieve tocht maken terwijl je geniet van een rustgevend uitzicht op de uitgestrekte bossen, glooiende (paarse) heidevelden of bijzondere vogelsoorten in actie.

Balans en beleving

De Sallandse Heuvelrug is eigenlijk een stuwwal. Deze is ontstaan in de voorlaatste ijstijd van 200.000 tot 150.000 jaar geleden. Schuivend ijs sleurde met een gigantische kracht grote stenen, van wel duizenden kilo’s, mee vanuit Scandinavië en duwden de grond aan de zijkanten en het einde omhoog. Schuivend ijs, smelt water en stuivend zand vormden zo de basis van het huidige landschap.

Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug vind je het Twents Reggedal. Hier meandert de Overijsselse rivier de Regge door het landschap. Je kunt er hiken, biken of varen van bron tot monding terwijl je geniet van het unieke natuurgebied. Het is een zeer aantrekkelijke omgeving voor mens, plant en dier. En in het speciaal voor vogelspotters. Hier kun je de ijsvogel namelijk in zijn natuurlijke habitat aanschouwen.

Wanneer je door het landschap van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal struint wisselen (naald)bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, vennen en akkers elkaar af. De natuur en cultuurhistorie maken dit beide tot een zeer bijzonder gebied. En naast een bijzondere verschijning staat dit Nationale Park ook nog eens bekend als dé buitensport regio van Nederland. Het zijn met name de MTB (mountainbike) routes, die hieraan bijdragen.

Jaarrond werken verschillende partijen hard aan het behouden en benutten van de natuur. De juiste balans hierin zorgt ervoor dat de natuur zich ontwikkelt en dat mens en dier nog lang kunnen genieten van deze pracht en praal.

Karakteristieke hoekwoning

Ganz mooie Hanzesteden

Om de hoek van de Heuvelrug liggen de zogenaamde Hanzesteden Deventer en Zwolle. Hanzesteden zijn steden die lid zijn van het Hanzeverbond, hierin zijn gezamenlijk erkende rechten op het verhandelen van bepaalde producten vastgesteld. Net zoals de andere zeven Hanzesteden zijn Deventer en Zwolle ontstaan in een tijd dat Amsterdam nog slechts een klein plaatsje was. Het doel van deze steden was voornamelijk het uitbreiden van de handel en het delen van kennis. Ze liggen meestal aan het water, want dat was belangrijk voor het transport. De schitterende koopmanshuizen en unieke gevels uit de 14e en 15e eeuw nemen je mee terug naar die tijd. Een historisch verhaal voor jong en oud!

 

Een verborgen vogelverscheidenheid?

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal kan zich rijk rekenen als het om vogels gaat. Een grote diversiteit aan vogels bezoekt of verblijft namelijk graag in deze omgeving. Het is tevens het enige stukje natuur in Nederland waar de blauwzwarte korhoen voorkomt. Helaas wordt deze met uitsterven bedreigd en zul je ze, mede door hun schuwe karakter, niet snel tegenkomen. Maar misschien ben jij die echte geluksvogel en vang je een glimp op van dit bijzondere beestje. Een grotere kans maak je op het zien van de boompieper. Deze vliegt al zingend een paar meter omhoog en dwarrelt dan als een soort parachute omlaag. Een bijzonder gezicht. Ga je er in de schemer, avond of nacht op uit, dan is het de nachtzwaluw die vooral actief is. Gedurende zijn zoektocht naar voedsel vangt hij grote insecten als de nachtvlinder. Breng je in de winter een bezoek aan het natuurgebied, dan kun je op de heide ook klapeksters vinden. Zij spiesen gevangen muizen op een doorn of stuk prikkeldraad, voor een maaltijd op een later moment. Een beetje luguber misschien, maar ook bijzonder en een natuurlijk ‘way of life’ moment om te aanschouwen. 

Sallandse Heuvelrug - paarse loper

Over De Paarse Loper

In augustus staat de heide in bloei. De Sallandse Heuvelrug verandert dan in een prachtige paarse zee van bloeiende heide. Een fotogeniek tafereel dat je niet wilt missen. In deze periode worden er dan ook extra activiteiten georganiseerd onder de noemer ‘De Paarse Loper’.

 

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Bikkelen op mtb routes van de Sallandse Heuvelrug

Een Eindeloze Heuvelentocht over de paarse loper

Wandelend op de Holterberg het Sallandse oorlogsverleden herinneren

 

 

Agenda

Bekijk hier alle lokale activiteiten en aankomende agenda.