Beleef de Wereld Trekvogeldag op 11 mei

Op zaterdag 11 mei vindt de Wereld Trekvogeldag (World Migratory Bird Day) plaats. Rond die datum organiseren verschillende nationale parken activiteiten waarbij je meer te weten komt over het bijzondere fenomeen dat twee keer per jaar plaats vindt. En over de vogels natuurlijk.
Waddenzee Werelderfgoed - Schiermonnikoog - vogeltrek
Vogeltrek Tapuit
Foto: Henk Hupkes - Jos Scholten
Nationaal Park Nieuw Land - vogeltrek
Foto: ©Allwrite

 

 

 

Bijtanken in Nederland

Jaarlijks trekken miljarden trekvogels van de ene naar de andere kant van de aarde en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. Met de dag van de trekvogel vragen organisaties hiervoor aandacht. Het is belangrijk dat er rustplekken onderweg zijn voor de vogels.

Nederland ligt precies op een belangrijk knooppunt, middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks passeren ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels ons land. Om de tocht te overleven, zijn de trekvogels afhankelijk van voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants op de route. Zodat ze met een volle buik de reis weer kunnen voortzetten. 

Het indrukwekkende natuurfenomeen met eigen ogen zien

Hieronder staan de leukste activiteiten, mooiste routes en bijzondere excursies in Nationaal Park De Biesbosch, Nationaal Park Duinen van Texel, Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Nieuw Land, Nationaal Park Oosterschelde en Nationaal Park Schiermonnikoog. Trek goede wandelschoenen aan, vergeet je verrekijker niet en kijk je ogen uit!

Nationaal Park De Biesbosch

Avontuurlijke vogeltocht 

Op 4 mei, 18 mei en de daaropvolgende zaterdagen t/m 22 juni
Je vaart rond zonsopgang met een kleine groep in een comfortabel fluisterbootje de Biesbosch in. De gids zoekt aan de hand van recente waarnemingen en getij een interessant gebied uit om te wandelen en vogels te bekijken. Neem je verrekijker mee!

Lees verder

Gezinsvaartocht Biesboschvogels

Woensdag 15 mei
Ga je liever met het hele gezin op pad om vogels te spotten? Ga dan mee met de gezinsvaartocht Biesboschvogels. Vanuit de open fluisterboot ontdek je op en rond het water heel wat vogels. De gids vertelt je er alles over.

Lees verder

Nationaal Park Duinen van Texel

Langs de vogels van de Mokbaai en Geul

Zaterdag 11 mei
Ga mee met deze wandeling langs het kweldergebied van de Mokbaai en door de bijzondere natuur van de natte duinvalleien van de Geul. Eén van de pareltjes van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Lees verder

Mini-bus vogelexcursie

Zaterdag 11 mei
In een minibus ga je een ochtend op pad met een gids die je meeneemt naar verschillende vogelrijke gebieden en je heel wat verschillende vogelsoorten kunt ontdekken.

Lees verder

Vogelherkenningsexcursie

Zaterdag 11 mei
Onder leiding van gids wandel je naar een aantal vogelrijke gebieden op de Noordkop van Texel. Je gaat onder andere naar het wad en de omgeving van Utopia, maar Dorpzicht en de Eierlandsche duinen.

Lees verder

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_broedvogels

Nog meer vogelactiviteiten in de maand mei

In mei organiseert Nationaal Park Duinen van Texel nog veel meer activiteiten rondom vogels

Nationaal Park Lauwersmeer

Vogels en planten kijken in de Bantpolder

Zaterdag 11 mei
In het voorjaar broeden er in de Bantpolder grote aantallen weidevogels zoals grutto, scholekster, en tureluur. In het natte gebied broeden ook eendensoorten voor, zoals de wintertaling en de slobeend. De boswachter vertelt je er graag alles over tijdens de excursie.

Lees verder

Vogelexcursie Vogels van het Lauwersmeer

Zondag 12 mei
Wandel tijdens deze vogelexcursie mee met de gids en ontdek de vele vogelsoorten van het Lauwersmeer. Na een korte uitleg in Activiteitencentrum Lauwersnest ga je naar buiten voor het echte werk: vogels spotten.

Lees verder

Nationaal Park Nieuw Land

Volop vogelactiviteiten

Zaterdag 11 mei
Nationaal Park Nieuw Land organiseert op 11 mei een inspirerende en informatieve dag voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar. Oostvaardersplassen Almere en Oostvaardersplassen Lelystad bieden een interessante dag vol excursies en wetenswaardigheden.  Aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen is er bij het Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders een bomvol programma met verschillende excursies zoals de gouden foto safari en de vroege vogelwandeling.

Lees verder

 

Wereld Trekvogeldag junior

Zaterdag 11 mei
Speciaal voor de jongere vogelliefhebbers is er een Wereld Trekvogeldag junior met inspirerend programma. Jesse Zwart van Dagje in de Natuur geeft ’s middags een excursie over de vogeltrek.  Ook zijn er activiteiten zoals een insectenhotel maken of nestkastjes timmeren.

Lees verder

Nationaal Park Oosterschelde

Vroege vogeltocht

Zaterdag 18 mei
Je moet er wel heel vroeg voor uit de veren; maar je krijgt er dan ook een heel bijzondere ervaring voor terug. Tijdens de vroege vogeltocht in Nationaal Park Oosterschelde zie, hoor en ervaar je hoe belangrijk dit gebied is als wegrestaurant, broed- en rustgebied voor veel vogelsoorten. 

Lees verder

Zeekajakvaren langs Noord-Beveland

Zaterdag 11 mei
Trotseer de golven vanuit je kajak en ontdek ondertussen welke vogels er in en boven het water van de Oosterschelde leven. Je rustpunt tijdens deze tocht is een onbewoond eiland op de Oosterschelde. Een unieke ervaring, die je niet snel vergeet.

Lees verder

Foto: Marcel van Kammen fotografie

Nationaal Park Schiermonnikoog

Vogelspeurtocht voor gezinnen

Zaterdag 11 mei
Samen met de boswachter ga je op pad om een aantal opvallende Schiermonnikoogse trekvogels te spotten. Tijdens deze tocht speciaal voor gezinnen kom je van alles te weten over zwaluwen, lepelaars en fazanten én vele andere vogels.

Lees verder

Trekvogelwandeling

Zaterdag 11 mei
Tijdens deze excursie in de polder vertelt de boswachter je onder andere waar die duizenden rotganzen en brandganzen vandaan komen, en waarom ze zo graag op het eiland bivakkeren. Zie met eigen ogen hoe populair de wadvlakte en de Westerplas zijn bij vogels, en leer meer over de lepelaar.

Lees verder

Vogeltrek - Nachtegaal

Nachtegalenwandeling

15, 16 en 18 mei
Iedereen kent ‘m en het geluid van deze vogel is meesterlijk, vooral tegen de avond. Tijdens deze wandeling hoor je het sprookje van de duinen, terwijl het langzaam donker wordt. Sta stil, luister, hoor, herken en geniet van de nachtegaal. 

Zelf doen: Trekvogelroute

Je kunt ook zelf op pad gaan met de trekvogelroute. Deze route brengt je langs de beste vogelspotplekken op het eiland. Je kunt de route wandelen of fietsen en op de aangegeven locaties de tijd nemen om van de vogels te genieten.

Lees verder