Beleef de Wereld Trekvogeldag

Op zaterdag 13 mei is het Wereld Trekvogeldag (World Migratory Bird Day). Verschillende nationale parken schenken die dag extra aandacht aan de vogeltrek. Wil je dit bijzondere verschijnsel met eigen ogen zien? De leukste activiteiten, mooiste routes en bijzondere excursies vind je hier. Trek goede wandelschoenen aan, vergeet je verrekijker niet en kijk je ogen uit!
Vogeltrek - grote stern
Nationaal Park Nieuw Land - vogeltrek

Tocht vol gevaren

De vogeltrek is misschien wel een van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden trekvogels van de ene naar de andere kant van de aarde en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren.

Nationaal Park Nieuw Land - vogeltrek
Foto: ©Allwrite

Bijtanken in nationale parken

Nederland ligt precies op een belangrijk knooppunt, middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks passeren ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels ons land. Om de tocht te overleven, zijn de trekvogels afhankelijk van voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants op de route. Zodat ze met een volle buik de reis weer kunnen voortzetten.

De nationale parken langs de Nederlandse kust zijn "veilige havens" voor deze langeafstandvliegers. Ze kunnen er even op adem komen, blijven om eieren te leggen en kuikens groot te brengen of om te overwinteren.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Maak een trekvogelwandeling, onder begeleiding van de boswachter

Op zaterdag 13 mei neemt de boswachter je mee op pad. Hij vertelt waarom het Waddengebied de perfecte plek is voor trekvogels om bij te komen van een lange reis: de wadvlakte trekt met zijn miljoenen wormen, schelpen en garnalen massaal vogels aan. Verder hoor je waar de duizenden rotganzen en brandganzen vandaan komen en waarom ze zo graag op het eiland bivakkeren. En ook waarom de grutto en lepelaar hiernaartoe komen vanuit het zuiden. Zorg vooral dat je de prachtige, maar onopvallende goudplevier niet over het hoofd ziet. Dat lukt wellicht beter met de verrekijker die je gratis kunt lenen.

Meer informatie en aanmelden
 

Waddenzee Werelderfgoed - Schiermonnikoog - vogeltrek

Loop zelf de trekvogelroute 

Het Waddengebied is een onmisbare schakel in de gehele Oost-Atlantische trekroute, die van Siberië en Noordoost-Canada via de Waddenzee naar de Afrikaanse westkust voert. Ieder voor- en najaar vliegen miljoenen trekvogels langs de Waddenzee. Na een lange vlucht landen ze graag op Schiermonnikoog, om te rusten en even bij te tanken. Deze vogeltrekroute brengt je langs de beste plekken om vogels te spotten op het eiland. Je kunt de route wandelen of fietsen en op de aangegeven locatie vogels spotten.

Meer informatie 

Nationaal Park Duinen van Texel

Neem deel aan een vogelexcursie

Op Wereld Trekvogeldag vinden in Nationaal Park Duinen van Texel maar liefst vier excursies plaats: 

 • Langs de vogels van de Mokbaai en Geul: een gevarieerde wandeling langs het kweldergebied van de Mokbaai en de bijzondere natuur van de natte duinvalleien van de Geul. 

  Meer informatie en aanmelden
   

 • Vogelherkenningsexcursie: een wandeling langs een aantal vogelrijke gebieden op de noordkop van Texel, zoals het wad en de omgeving van Utopia, Dorpzicht en Zeeburg maar ook de de Eierlandsche duinen en het rondje om de Robbenjager.

  Meer informatie en aanmelden
   

 • Minibus-vogelexcursie: een tocht met een minibus langs diverse vogelrijke gebieden op zoek naar zoveel mogelijk vogelsoorten Er vindt zowel in de ochtend als in de middag een excursie plaats. De ochtendexcursie gaat naar de Vogelboulevard met stops langs de oostkant van Texel.

  Meer informatie en aanmelden
   

 • De middagexcursie kan gaan over onder andere steltlopers in de Slufter, bosvogels in de Dennen of zangvogels en roofvogels in de duinen. 

  Meer informatie en aanmelden

Vogeltrek - kemphaan

Wandelen en zelf vogels ontdekken

Vrijwillige vogelwachters geven op diverse punten in het nationaal park uitleg over de vogeltrek:

Of maak een wandeling en ontdek welke vogels er op dit moment op het waddeneiland zijn neergestreken.

Nationaal Park Lauwersmeer

Bezoek vogelkijkhut Jaap Deensgat

Kom op Wereld Trekvogeldag tussen 9.00 en 11.00 uur zelf genieten van de vele vogels bij de vogelkijkhut in het Jaap Deensgat in Nationaal Park Lauwersmeer. En leer van de enthousiaste en deskundige gidsen meer over de fascinerende vogeltrek. Bekijk eens een vogel door een telescoop en ontvang een prachtige poster met daarop allerlei interessante weetjes over de vogeltrek. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. De vogelkijkhut Jaap Deensgat vind je aan de Strandweg 9976 Lauwersoog. Of wandel de Vogelroute Lauwersmeer

Nationaal Park Nieuw Land 

Bezoek de Wereldtrekvogeldag bij de Oostvaarderplassen in Almere

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders organiseert een dagvullend programma voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Er zijn excursies, wandelingen, lezingen en workshops. Zo geeft een taxidermist de hele dag door demonstraties over het opzetten van o.a. vogels, snuffel je door de tweedehands vogelboeken en ontdek je welke verrekijker het best bij je past of hoe digiscopinig in zijn werk gaat.  Er zijn gratis activiteiten en activiteiten die je vooraf kunt boeken tegen gereduceerd tarief. 

Meer informatie en boeken

Bezoek met kinderen de Wereld Trekvogeldag junior bij de Oostvaardersplassen in Lelystad

Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen organiseert de eerste editie van de Wereld Trekvogeldag Junior in en rondom het Buitencentrum van de Oostvaardersplassen in Lelystad. Er zijn tal van activiteiten als knutselen, vogelspeurtocht, lezing verrekijker – kijk les en een wandeling. Test je trekvogelkennis tijdens de quiz waar je ook nog een mooie prijs kan winnen. Of loop je mee met de roofvogelwandeling. De toegang, sommige activiteiten en parkeren zijn gratis. Andere activiteiten boek je op de dag zelf bij de kassa.

Meer informatie
 

Allebei de locaties bezoeken?

Er is die dag een pendel per ecokar tussen de twee locaties Lelystad en Almere. Volwassenen betalen twee euro enkele reis, kinderen reizen gratis mee. Te boeken op de dag zelf bij de infostand op de locatie.

 

Nationaal Park Nieuw Land - Vogeltrek Verrekijker

Loop een trekvogelroute

Bepaal je liever je eigen tijdstip en tempo? Kies dan een van de onderstaande routes om de trekvogels in Nationaal Park Nieuw Land in alle stilte te bewonderen.

Nationaal Park Oosterschelde  

Bezoek het dijkhuisje

Tijdens Wereld Trekvogeldag kun je in het Dijkhuisje alles zien en beleven over trekvogels. Samen met een Oosterscheldegids ga je op ontdekking. Er staan opgezette vogels die je mag aaien, een telescoop en verrekijkers om de vogels van dichtbij te zien en leuke zoekkaartjes waar je zelf mee op pad kunt. Loop dus gezellig even binnen.

Als je er stilletjes naar toe loopt en heel voorzichtig de luikjes open doet, kan je de vogels van heel dichtbij zien. Zo dichtbij dat je geen verrekijker nodig hebt.

Meer informatie

TIP: Om de hoek ligt een vogelkijkhut

Nationaal Park Oosterschelde - Lepelaar

Ga vogels spotten bij de top gebieden 

Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid ook een van de top vogelspotgebieden in Nationaal Park Oosterschelde bezoeken. Dat zijn: 

Of volg de bijzondere wandelroute Neeltje Jans.
 

 

Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park NLDelta - IVN Trektochten Biesbosch

Ga zelf op pad en loop de route Kleine Noordwaard (4 km)