Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Maarten Klaassen
Foto: Maarten Klaassen
Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Ruud Maaskant
Foto: Ruud Maaskant
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Oase van rust in een dynamische omgeving

Nationaal Park Zuid-Kennemerland biedt een oase van rust dat grenst aan de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand. Gelegen tussen de kustplaatsen Zandvoort en IJmuiden, vertellen de verschillende landschappen je meer over de historie van het park. Aan de oostkant ligt een aantal weelderige buitenplaatsen uit de 17e en 18e eeuw. Richting het westen vind je afwisselend bos, mos, struweel, bloemrijke graslanden en tenslotte de jongste duinen langs de Noordzeekust. In het voortdurend veranderende duinlandschappen en bossen leeft maar liefst 40% van alle plant- en diersoorten die Nederland rijk is. Van bijzondere kleine bloemen als zeldzame orchideeën en parnassia, tot grote grazers zoals wisenten, konikpaarden, Schotse hooglanders en reeën. Laat je verrassen door de cultuur én natuur die dit nationaal park te bieden heeft.

Weelderige buitenplaatsen

In de 17e eeuw investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in buitenplaatsen om in de zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Zuid-Kennemerland werd al snel een geliefde streek voor een buitenplaats vanwege de prachtige natuur en het heldere duinwater. Naast de rijke cultuurhistorie van de buitenplaatsen vind je er bijzondere bomen en planten, zoals de stinzenplanten die de bodem in de lente omtoveren in een zee van kleurrijke bloemen. Vogels als de boomklever voelen zich hier thuis, net als meerdere vleermuizenkolonies. 

Op Buitenplaats Elswout in Overveen wandel je door de verschillende landschapsstijlen die typerend waren voor de 17e, 18e en 19e eeuw. De bijna 400 jaar oude buitenplaats is misschien wel de mooiste en best bewaarde van Nederland. Maar ook de Buitenplaatsen Duin en Kruidberg en Koningshof zijn een bezoek meer dan waard. Kies voor een van de wandelroutes, ga terug in de tijd en verbaas je over de bijzondere natuur in een betoverend landschap.

Zeldzame ontmoetingen in de duinen

Parnassia’s bloeien, kleine parelmoervlinders fladderen, wijngaardslakken verstoppen zich en nachtegalen en boomleeuweriken zingen er. In de duinvalleien en duingraslanden leven zeldzame planten en dieren. Tijdens je wandeltocht kun je ook zomaar een ontmoeting hebben met een van de grote grazers. Denk aan Schotse hooglanders, konikpaarden, reeën en damherten. De wisenten, ook wel Europese bizons genoemd, lopen in het Kraansvlak. Wil je het dier met eigen ogen aanschouwen? Ga dan mee op een georganiseerde wandeling met de boswachter waarin je alles hoort over dit gebied en de met uitsterven bedreigde wisent. Loop op eigen gelegenheid naar het wisentenuitkijkpunt of volg de gele route (open van september tot maart). 

Stuivende duinen

Door het regelmatig ingrijpen van de mens ontstaat er ruimte voor een dynamisch duinlandschap, dat onder invloed van wind steeds van uiterlijk verandert. Om deze reden zijn er vijf windsleuven gegraven in de zeereep. De invloed van de wind zorgt ervoor dat de duinen letterlijk in beweging komen. Plantensoorten als helm, zeemelkdistel, zandtulpje, duinsterretjesmos en het duinviooltje groeien er. Verder landinwaarts vind je soorten als de kleine parelmoervlinder, bastaardzandloopkever en de zandhagedis. Stopt het stuiven van zand, dan ontstaat er een rijke humuslaag in de bodem van afstervend plantenmateriaal waarop vele planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. 
 

Wie zelf de stuivende duinen wil ervaren kan vanaf parkeerterrein Parnassia een kleine of grote wandelroute volgen. Ook worden er regelmatig wandelingen met een gids georganiseerd en is in het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 'Het Stuivende Duinenboekje' verkrijgbaar met daarin meer informatie en een prachtige wandelroute.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Wisenten spotten in het Kraansvlak

Ontdek al wandelend de geschiedenis van Het wapen van Brederode