Vanuit hartje centrum Den Haag het Nationaal Park Hollandse Duinen in

De drukte van de stad én de rust van een wandeling in de natuur, rijk aan cultuurhistorie. Dat is mijn tip voor een bezoek aan Nationaal Park Hollandse Duinen. Deze wandeling combineer je gemakkelijk met het reizen met het openbaar vervoer. Waarom? Nou, niet alleen omdat dit een duurzaam vervoermiddel is, maar de trein stopt bij Den Haag Centraal Station gewoon bijna letterlijk tot ín het Haagse Bos. Hoe uniek is dat?
Uil in het Haagsebos
Herten in het Haagschebos

Je loopt vanaf het stationsplein richting Malieveld en slaat dan rechts de Bezuidenhoutseweg op. Je passeert de Koekamp. 'Koekamp?', zul je denken, rare naam, er lopen hier wel prachtige edel- en damherten…
Ooit liepen hier de koeien van de Graven van Holland die zich vestigden op het Binnenhof in de 13e eeuw. Pas in de 16e eeuw gingen ze voor de sier ook herten houden op deze koeienweide, maar de naam is altijd koekamp gebleven. Je passeert knooppunt 75, steekt de A12 over en dan… voel het contrast: wat een rust en groen omhult je ineens: welkom in het Haagse Bos!

Oeroude bosbodem

Een bos waarvan de bosbodem na de laatste ijstijd nooit meer een andere bestemming heeft gehad dan bos. In zekere zin is het dus een oerbos. Als je rondkijkt zie je echter dat de bomen helemaal niet zo dik zijn en dan ook helemaal geen oerbomen zijn. In de Tweede Wereldoorlog is 75 tot 85% van de bomen weggehaald: door boomkap vanwege de aanleg van de Atlantikwall, door de misbombardementen van de geallieerden op de wijk Bezuidenhout, die ook wel degelijk een deel van het bos raakten waar de bommen voor bedoeld waren. Zo ongeveer de laatste bomen werden weggehaald in de hongerwinter. Mensen hadden het koud en moesten ook koken. Ze hadden zelf geen brandstof en dus haalden ze de bomen uit het bos. Na de TweedeWereldoorlog werden vooral beuk en eik ingeplant.

Robin Hood

Loop verder naar knooppunt 69 en ga rechtdoor. Je komt langs een boomweide waar 12 linden zijn geplant door de 12 commissarissen van de Koningin (destijds nog) in het jaar 2000. De bomen symboliseren de groene millenniumdoelen. Je loopt vervolgens langs het Speelbos Robin Hood, waar kinderen naar hartenlust buiten kunnen spelen. Op de Walther Boerweide vonden vroeger klassieke concerten plaats, geleid door dirigent en directeur van de Nederlandse Militaire Kapel. Ze speelden hier omdat er een buitenverblijf van Sociëteit de Witte stond.

Watervogels

Je steekt de Laan van NOI over en komt bij de Grote Vijver. Deze danken we nog aan Koning Willem I. De zelfbenoemde koning kwam in Huis ten Bosch wonen en overzag zijn achtertuin. Het was er destijds drassig. Hij maakte er deels een Engels landschapspark van. Door grond op te pakken en op de kant neer te leggen, kwamen er vijvers aan de ene kant en werd de andere kant juist beloopbaar. Op de vijver zitten altijd vele watervogels, echt genieten!

Paleis Huis ten Bosch

Na knooppunt 86 richting 26 kom je langs Paleis Huis ten Bosch. Dit Paleis werd in 1645 gebouwd naar ontwerp van Pieter Post. Het heette Sael van Oranje naar de prachtige goudkleurige zaal. Sinds vele jaren is dit prachtige gebouw het woonpaleis van ons koningshuis. Het bordes aan deze zijde is beroemd omdat het kabinet er poseert als het net geformeerd is. Loop terug via de knooppunten 26, 28 69 en 75 of volg verder het fietspad en maak de NS wandeling verder door Nationaal Park Hollandse Duinen en neem aan het einde de bus terug naar Den Haag Centraal Station. De wandeling terug voert door de bosdelen op de standwal. Goed kijken of je er eekhoorns tegenkomt, want die zie je hier geregeld!

Jenny van Leeuwen, boswachter

 

Dwars door het chique Den Haag naar de kust lopen