Vogelkijkhut De Kiekkaaste

Het waddengebied is van levensbelang voor miljoenen vogels. Sommigen maken enkel een tussenstop tijdens hun trektocht van het Hoge Noorden naar Afrika en anderen verblijven er om te broeden of nieuwe krachten op te doen. In het hele Waddenzee Werelderfgoed tref je vogelkijkhutten aan. De Kiekkaaste, in het uiterste oosten van het Waddengebied, is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Deze is bereikbaar vanaf sluizencomplex Nieuw Statenzijl via het Marcelluspad. Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht over de slikvelden van de Dollard, een zeearm op het grensgebied met Duitsland. Je kijkt uit over honderden bonte strandlopers en met een beetje geluk een paar zeehonden. Een schilderachtig vergezicht.

Het is niet aan te raden deze plek te bezoeken bij hele harde wind.

Uitkijkpunt de Kiekkaaste bij schemerlicht
Foto: Vincent Croce, Outdoordichtbij
Waddenzee Werelderfgoed - Kiekkaaste Dollard

De paradijsvogels van de Wadden

Wil je graag de diepte in en meer te weten komen over het broedgebied en de Dollard? Sla dan zeker bezoekerscentrum Dollard niet over. In deze voormalige boerderij zie je hoe eb en vloed de natuur grotendeels bepalen en waarom vogels zich zo aangetrokken voelen tot dit gebied. Daarnaast vind je ook hier een leuk vogeluitkijkpunt, met uitzicht over het rijke vogelleven in de polder Breebaart, waar de grootste klutenkolonie van Europa leeft.

Een blik door een verrekijker laat een wereld voor je open gaan. Op geen andere plek in Nederland zijn zoveel vogelsoorten te zien als in het waddengebied. Allemaal even uniek en even bijzonder. Begluur de wulp, kolgans, kiekendief, velduil, zeearend of één van de andere paradijsvogels.

Nationaal Park NLDelta - vogelkijkhut - Lepelaars in de lucht

Niks missen?

Wil je zeker weten dat je alle natuurlijke hotspots hebt gezien? Er zijn leuke wandel- en fietstochten die je door het natuurgebied leiden. Ook is er een gratis Wadvogels app te downloaden waarmee je onderweg de vogelsoorten in de omgeving kunt herkennen.

De kraamkamer van de Waddenzee

Ook zeehonden zijn een graag geziene wadbewoner. Proef je geluk in het nabijgelegen Punt van Reide, waar in het voor- tot najaar een zeehondenkijkwand staat opgesteld. Hier kun je zeehonden en hun pups op de zandbanken voor de kust spotten zonder ze te storen. Een bijzondere belevenis, die je op eigen gelegenheid kunt ontdekken.

Zeehondenmoeders en hun kleintjes verzamelen dagelijks bij hoogwater onder aan de dijk om uit te rusten, te eten, en te zonnebaden. Soms zelfs met honderden tegelijk. In de zoogperiode is het belangrijk dat de jongen niet worden gestoord. Achter de kijkwand ben je als bezoeker onzichtbaar voor de dieren. Geniet in stilte van deze donzige lieverdjes. Schrik alleen niet als je een eenzaam jong ziet liggen; de moeder is op jacht om voedsel te zoeken. Soms is ze wel een dag weg!

Vogelkijkhut De Kiekkaaste