Tiengemeten, eiland vol natuurpracht dichtbij de stad

Het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland: Tiengemeten. Nabij het industriële Rotterdam kun je enkel en alleen met de pont het eiland bereiken. Hier vind je een oase van weidse waterrijke deltanatuur, waar je de drukte van de stad volledig achter je laat. Maak kennis met de grazende robuuste runderen, de moerassige rietlanden, duizenden watervogels en eeuwenoude boomgaarden. Als je goed kijkt zie je langs de oevers zelfs beverburchten.
Tiengemeten - water, land en lucht
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park NLDelta - Tiengemeten landschap
Tiengemeten - huisje omringd door water
Foto: Ellen van den Doel

Weelderig, Woest en Weemoedig

Tiengemeten is het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. Ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland.

Het bijna onbewoonde eiland bestaat uit drie gebieden, ieder met een eigen charme en vrije natuur. In het oosten waan je je in het boerenland van de 19e eeuw, want er groeien nog steeds authentieke groenten als pronkboon en biet. In het midden kleuren ruig grasland en open water het landschap. Een natuurparel in NLDelta en een waar walhalla voor vogels. In het westen van het eiland vind je het minst toegankelijke gebied met slikken en moerassen. Maar ook dit gebied is te trotseren! Op het eiland mag namelijk overal gewandeld worden. Je kijkt er je ogen uit.

Schotse hooglander op natuureiland Tiengemeten
Foto: Claudia et Clément

Struinen mag!

Wandel eens door 'de Wildernis' en ontdek dat het water hier de baas is. De Wildernis is het zoetwatergetijdengebied in het westen van Tiengemeten en kent een dynamische natuur. De kans is groot dat je kennis maakt met een Schotse hooglander en misschien spot je zelfs de zeearend nog.

Met de vogels op stok

Als de laatste pont is vertrokken en alleen de locale bewoners overblijven, dan is het écht stil op natuureiland. In alle rust kun je genieten van de vogels die op zoek zijn naar een slaapplek, het weidse uitzicht met de rood-roze gloed van de ondergaande zon en uiteraard het vrije eilandgevoel. Uniek in de Nederlandse Delta. Je staat verstelt van échte stilte en pikke donker! ‘s Nachts zie je er namelijk geen hand voor ogen, tenzij je je laat leiden door het licht van de sterrenhemel.

Op beverexcursie in de schemering

De overnachtingsmogelijkheden op dit, vrijwel onbewoonde eiland, zijn schaars maar daarom wel extra bijzonder. Een prachtige natuurervaring op een echt stil en donker eiland. Overnachten kan bijvoorbeeld in Herberg Tiengemeten of, voor de echte avonturiers onder ons, op de naastgelegen camping. Van hieruit kun je in de schemer met de boswachter op beverexcursie. Maar ook een struintocht op eigen houtje behoort tot de opties.

Nationaal Park NLDelta - Sluiswachterswoning Bron: Natuurmonumenten - J Lehmann
Foto: J Lehmann - Natuurmonumenten

Een nacht onder de sterrenhemel

Je kunt het eilandavontuur verlengen en overnachten in een knusse sluiswachterswoning of één van de andere Buitenleven Vakantiewoningen. Echte avonturiers kunnen hun hart ophalen op de naastgelegen camping.

Eiland Tiengemeten in winterslaap

Ook in de wintermaanden is de natuur prachtig en kun je Tiengemeten bijna dagelijks bezoeken. Door de beperkte begroeiing heb je goed zicht op overwinterende vogels. Tijdens koude dagen is warme kleding en een thermoskan met warme drank aan te raden.

Huis met tuin

Maak jouw bezoek compleet

Wil je je dag op Tiengemeten starten met een goede kop koffie of thee met een lekkere verwennerij? Start dan bij Gasterij De Gezusters, gevestigd in de oudste boerderij van het eiland op zo'n 250 meter lopen vanaf de pont. Je kunt hier ook terecht voor een voedzame lunch of een drankje op het terras.

Als ik op de pont stap naar eiland Tiengemeten in het Haringvliet, krijg ik altijd een vakantiegevoel. Het natuureiland is een oase van rust. En dat op steenworp afstand van Rotterdam.

Eduard Reuvers Boswachter natuureiland Tiengemeten

Tiengemeten, eiland vol natuurpracht dichtbij de stad