Tiengemeten, een natuureiland dichtbij de stad

Het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland: Tiengemeten. Nabij het industriële Rotterdam kun je enkel met de pond het eiland bereiken. Hier vind je een oase van weidse waterrijke deltanatuur, waar je de drukte van de stad volledig achter je laat. Maak kennis met de grazende robuuste runderen, de moerassige rietlanden, duizenden watervogels en eeuwenoude boomgaarden. Als je goed kijkt zie je langs de oevers beverburchten.

Nationaal Park NLDelta - Natuureiland Tiengemeten schotse hooglanders
Nationaal Park NLDelta - Tiengemeten landschap
Nationaal Park NLDelta - Pontje Tiengemeten
Foto: Claudia et Clément

Weelderig, Woest en Weemoedig

Tiengemeten is het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. Ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland.
Het bijna onbewoonde eiland bestaat uit drie gebieden, ieder met een eigen charme en vrije natuur. In het oosten waan je je in het boerenland van de 19e eeuw, want er groeien nog steeds authentieke groenten als pronkboon en biet. In het midden kleuren ruig grasland en open water het landschap. Een waar walhalla voor vogels. In het westen van het eiland vind je het minst toegankelijke gebied met slikken en moerassen. Ook dit gebied is te trotseren! Op het eiland mag namelijk overal gewandeld worden.

Nationaal Park NLDelta - Sluiswachterswoning Bron: Natuurmonumenten - J Lehmann
Foto: J Lehmann - Natuurmonumenten

Een nacht onder de sterrenhemel

Je kunt het eilandavontuur verlengen en overnachten in een knusse sluiswachterswoning of één van de andere Buitenleven Vakantiewoningen. Echte avonturiers kunnen hun hart ophalen op de naastgelegen camping.

Eiland Tiengemeten in winterslaap

Ook in de wintermaanden is de natuur prachtig en kun je Tiengemeten bijna dagelijks bezoeken. Door de beperkte begroeiing heb je goed zicht op overwinterende vogels. Tijdens koude dagen is warme kleding en een thermoskan warme drank aan te raden.

Tiengemeten, een natuureiland dichtbij de stad