Sense of Place; het verhaal van het Noorden
Het effect van het dynamische samenspel
Sense of Place gaat over een landschap in beweging. Over zandplaten, geulen en kwelders die verdwijnen en weer verschijnen. Maar ook over de relatie tussen mens en natuur bij de dijken, terpen en de daarbij horende strijd tegen het water. Met aan de ene kant de enorme kracht en aan de andere kant de enorme kwetsbaarheid van dit gebied. Hoor de stilte, zie de verte en ruik de zee.
Gemalen verhalen
In het landschap van Fryslân liggen honderden, zo niet duizenden waterwerken. De gemalen, sluisjes en overlopen leiden het oppervlaktewater en de grondwaterstand in goede banen. Het zijn kunstwerken op zich, die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn en daardoor vaak onzichtbaar worden. Dit terwijl ze onmisbaar zijn voor het voortbestaan van het leefgebied.
Via de +/- 50 kilometer lange ‘Gemalen verhalen-audioroute’ kun je op ontdekkingsreis langs een aantal van deze Friese waterwerken. Met je telefoon of tablet als gids ontdek je al fietsend of vanuit de auto het DNA van de provincie. De route brengt je van het dorpje Firdgum naar het authentieke Marrum en terug naar het westen richting Ried. Onderweg passeer je elf waterwerken. Duik onder het wateroppervlak waar vissen migreren. Beklim de dijk om te zien hoe de schapen hun steentje bijdragen aan het behoud van de natuur. En reis door de tijd en leer hoe alle dorpsbewoners samenwerkten om droge voeten te houden.

Sense of Place route
De Sense of Place route verbindt alle beeldende kunst- en ontwerpprojecten langs de Waddenkust met elkaar. Zo word je als fietser of wandelaar op een bijzondere manier meegenomen in de verhalen van de Waddenkust. Onderweg maak je kennis met verschillende ondernemers die elk hun authentieke verhaal vertellen en daarbij passende producten aanbieden. Houd de ontwikkelingen rondom de route goed in de gaten, want de komende jaren komen er meer projecten bij.
Verhalenexpeditie Friesland
Van de hoogste terp tot het nieuwste gemaal en van slikwerker tot aardappelboer; ontdek al toerend de mooiste verhalen van het Wad tijdens de ‘Verhalenexpeditie Friesland’. Stap op de fiets of start de auto en volg deze leerzame route langs de Friese waddenkust. De tweedelige tocht (west en oost) voert je langs verschillende Sense of Place-projecten, maar ook andere bezienswaardigheden en weetjes komen aan bod. Je start aan de Grândyk 5 in Holwerd, waar je kiest voor de westelijke variant (22 km) of oostelijke variant (30 km). Bekijk zeker ook de projecten op loopafstand: Wachten op Hoog Water, een vooruitblik op Dijk van een Wijf en een van de metershoge Bildtstars en Eigenheimers-portretten.

Terp fan de Takomst
In het dorp Blije ligt sinds zomer 2022 de Terp fan de Takomst, een plek om in de natuur te zijn en te genieten van het omliggende landschap. De terp van zo’n 80 meter breed ligt 5,7 meter boven NAP en is volledig circulair gebouwd. Deze door de gemeenschap ontwikkelde buitendijkse beleefplek maakt de verbinding tussen het dorp en het Wad zichtbaar. Er is een route en expositie en regelmatig vinden er excursies plaats. Het dorp woont, leeft en werkt hierdoor 'met het gezicht naar de Waddenzee'. Letterlijk!
Zeg je het Fryske landschap, dan zeg je terpen. Ze spreken tot de verbeelding als het gaat om de geschiedenis, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren voor kunst, cultuur en toekomstige ontwikkelingen. Er ligt al een fiets- en wandelroute naar de terp van Hegebeintum, de hoogste terp van Fryslân.