Panoramisch uitzicht vanaf het Afsluitdijk Wadden Center

In het Afsluitdijk Wadden Center kom je alles te weten over de eeuwenlange strijd van de Nederlanders tegen het water. Het markante bezoekerscentrum is de perfecte startplek voor het ontdekken van Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Binnen zijn slimme innovaties en praktische oplossingen te zien, zoals polders, dijken en dammen. Op het dak heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee, het IJsselmeer en natuurlijk de Afsluitdijk zelf. Je combineert er het snuiven van cultuurhistorie en techniek met het halen van een frisse neus.

Waddenzee Werelderfgoed - Uitzicht Waddencenter
Waddenzee Werelderfgoed - Afsluitdijk Wadden Center

Met droge voeten het wad ervaren

Lekker warm en droog beweeg je je door de interactieve beleefexpositie van het Wadden Center. Bekijk de ontwikkeling van een land onder de zeespiegel.  De slimme oplossingen van vroeger, maar ook de uitdagingen van nu: klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Bekijk het ontwerp van de vismigratierivier, waardoor trekvissen van zoet naar zout water kunnen zwemmen en vice versa. Of doe inspiratie op om de rest van de regio te bezoeken en de bijzondere natuur te ontdekken.

Waddenzee Werelderfgoed - Waddencentrum restaurant

SKOM eten & drinken

Heb je trek gekregen na het zien van al die noeste arbeid aan de dijk? Het Afsluitdijk Wadden Center heeft een gezellig restaurant waar je na het bezoek aan de expositie lekker kunt ontspannen met uitzicht op het IJsselmeer.

Kunstwerk voor de Afsluitdijk

De Afsluitdijk zelf, die in 1932 is afgebouwd, is natuurlijk al een kunstwerk op zich. Een sterk staaltje Nederlandse ingenieurskunst van Cornelis Lely. In 2017 voegt de kunstenaar Daan Roosegaarde met zijn team het kunstwerk Lichtpoort toe. Hiermee benadrukt hij de schoonheid van de dijk en het lef en de visie van Cornelis Lely. De 60 monumentale, originele heftorens op de dijk zijn gerestaureerd en voorzien van een reflecterende laag. Als je er in het donker langs rijdt lichten de torens op, als bakens in de nacht. Roosegaarde maakt zo een adembenemende koppeling tussen mens en landschap, verleden en toekomst, licht en duisternis, poëzie en functionaliteit.

Panoramisch uitzicht vanaf het Afsluitdijk Wadden Center