Op microavontuur in Friesland en Flevoland

Beleef een werelds avontuur in vijf dagen met deze prachtige fiets-, wandel- en kanoroute door de natuur van Friesland en Flevoland. Eentje met alleen maar hoogtepunten. Om je sportiviteit tot uiting te laten komen en tegelijkertijd te genieten van rust en ruimte. Je kunt sterren tellen in Dark Sky Park Lauwersmeer, de gezellige hoofdstad Leeuwarden ontdekken en cultuur snuiven tijdens de Land Art Route in Flevoland. En dat is nog niet alles…
Vrouw op fiets door de natuur
NP Nieuw Land | Exposure op de dijk
NP Nieuwland | Vogels stijgen op uit water
Foto: Marjolein den Hartog

Historisch genieten

Na het boeken van deze vijfdaagse, kun je het programma op eigen houtje volgen. In alle rust word je, aan de hand van routebeschrijvingen, meegenomen op je microavontuur. De eerste dag gaat van start zodra je bent ingecheckt in je hotel te Dokkum. Een gezellige vestingstad waar je heerlijk kunt ronddwalen door het historische centrum met zijn grachten en herenhuizen. En, met de vele gezellige cafés en winkels, een perfecte uitvalsbasis van waaruit je de natuur in trekt, want ook die ligt binnen handbereik. Een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer is een echte aanrader. In dit ware vogelparadijs kun je namelijk verschillende mooie wandelroutes volgen. Naast vogels spotten kun je er ook erg goed sterren tellen. Lauwersmeer is een officieel Dark Sky Park, waarvan er maar twee zijn in Nederland. Een magische plek dus!

Activiteitencentrum Lauwersnest
Foto: Claudia en Clément

Bij het begin beginnen

Het startpunt voor een bezoek aan Nationaal park Lauwersmeer is het activiteitencentrum Lauwersnest. Hier vind je uiteenlopende informatie over het gebied en kun je de geheimen van de nacht ontrafelen. Met een paar stappen sta je vanaf het Lauwersnest middenin de natuur en zijn er allerlei routes die je kunt volgen. Wees dus niet bang om  het nest te verlaten, er is van alles te zien en te beleven.

Van Leeuwarden naar Urk

Op de tweede dag staat je een flinke fietstocht te wachten van zo’n 75 km, door het groene en agrarische landschap van Friesland. Om de beenspieren even te laten rusten stap je vervolgens in een kano, waarmee je via smalle waterwegen door Nationaal Park Alde Feanen heen vaart. Geef je ogen goed de kost, want misschien spot je wel een lepelaar, bever of zeearend!

Op dag drie neem je afscheid van Friesland en ga je op weg naar Urk. Tip: fiets door de gezellige hoofdstad Leeuwarden, met zijn eigen toren van Pisa, de Oldehove. Een belangrijk symbool van de Friese stad. Ook een bezoek aan Blokhuispoort is een aanrader. In deze voormalige gevangenis vind je verschillende kleine modewinkeltjes en kunstateliers. Een mooie afsluiter om je trip naar voormalig visserseiland Urk vanaf te vervolgen. 

Oldenhove Leeuwarden

De trots van Leeuwarden

Als je in Leeuwarden bent, moet je eigenlijk wel een bezoek brengen aan de Oldehove. Deze scheve, dikke en niet afgemaakte toren heeft eigenlijk geen enkele functie, maar is door zijn geschiedenis toch een belangrijk symbool geworden van Leeuwarden. "A'k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich", is een bekend gezegde in het stadsdialect. Bezoek hem en ontdek zelf wat de toren zo bijzonder maakt. 

Schokkend mooi Schokland

De vierde dag fiets je vanaf je gezellige B&B naar Schokland, dat als eerste Nederlandse monument op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Schokland is een kwetsbare veenrug in de vaak woeste Zuiderzee. De plaats op de werelderfgoedlijst is een teken van internationale erkenning voor de nog alledaagse strijd van Nederlanders tegen het water. Ben je van plan om Schokland in de zomer te bezoeken? Bezoek dan ook zeker één van de culturele evenementen. 

Op de laatste dag van je avontuur ga je verder op ontdekking in Flevoland. Volg bijvoorbeeld de Land Art Route langs bijzondere en soms reusachtige kunstwerken in het landschap. Iconisch is de hurkende man van staal aan het Markermeer. Ook kun je Nationaal Park Nieuw Land bezoeken; ga bijvoorbeeld wandelen rond de Lepelaarsplassen. Een prachtig gebied met weidse uitzichten, ruige rietlanden en natte graslanden. Ook hier zie je heel veel verschillende vogels. Misschien word je wel verrast door de felle kleuren van een ijsvogel! Dat zou wel een hele mooie afsluiting zijn van deze vijfdaagse trip.

 

Deze belevenis is inclusief vier overnachtingen, vier ontbijtjes, de kanotocht, verschillende fiets- en wandelroutes, toeristenbelasting en een bijdrage aan natuurbeschermingsorganisatie IVN.