Kinderdijk, een Unesco Werelderfgoed waar je niet omheen kunt

Een molencomplex zoals Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het is de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en is erkend als Unesco Werelderfgoed. Het is één van de fenomenen die je gezien moet hebben. De negentien originele windmolens vertellen het krachtige verhaal van de manier waarop Nederlanders al ruim 1000 jaar omgaan met het beheersen water. Hier ervaar je de basis van ons iconisch waterbeheer. Met als bonus: prachtige uitzichten waarbij je helemaal kunt wegdromen.

Het beste te bezoeken in het laagseizoen, buiten de maanden juli en augustus om (toeristen piek).

Nationaal Park NLDelta - Kinderdijk windmolens
Nationaal Park NLDelta - De Molens van Kinderdijk
Nationaal Park NLDelta - Kinderdijk een UNESCO werelderfgoed
Foto: Claudia et Clément

Meer dan een houten machine alleen

Eigenlijk zou de hele streek rond Kinderdijk Werelderfgoed moeten zijn. De molens vormen samen met de gemalen, de dijken, de reservoirs, de pompstations en gebouwen een groot waterbeheersysteem.

Nationaal Park NLDelta - waterbus

Welkom aan boord! 

Je kunt natuurlijk gewoon met de auto naar Kinderdijk komen, maar een rit met de waterbus of watertaxi maakt de trip wel compleet. Stap op vaste tijdstippen op bij een van de vertrekpunten of boek een rondvaart op bestelling.

Ontdek de molens op eigen houtje

Echte molenaars beantwoorden graag alle vragen die je hebt over de werking en de geschiedenis van deze werktuigen. Maar je kunt er ook met gemak zelf rondstruinen. Zonder plan of bijvoorbeeld met een app als gids. Als het weer meezit is het oer hollandse landschap, met de weiden en dijken, een fraai decor voor een picknick.  

Bezoekerscentrum Kinderdijk Unesco

In september 2019 heeft dit iconische stukje Nederland een nieuw Bezoekerscentrum gekregen. Door deze grondige metamorfose van de entreezone kunnen bezoekers rekenen op een ontvangst die piekfijn aansluit bij de titel 'Werelderfgoed'.

Er is een ontvangstruimte waar je terecht kunt voor diverse tickets of vragen, een horecagedeelte met terras en een iconische souvenirshop. Echter, het meest spraakmakende is het uitzicht vanaf het dak. Als bezoeker kun je daar genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over het meest unieke molenlandschap van Nederland.  

Het Bezoekerscentrum is ontworpen is door Dorus Meurs en Michael Daane Bolier van M& DB architecten.

Kinderdijk, een Unesco Werelderfgoed waar je niet omheen kunt