Iconen van de Hollandse Waterlinie

Deze avontuurlijke, 13 kilometer lange wandeltocht leidt je door de rijke geschiedenis van de Hollandse Waterlinie. Ga 600 jaar terug in de tijd en laat je meenemen langs een schitterend Hollands rivierengebied, over eeuwenoude vestingwallen en onder prachtig gerestaureerde stadspoorten door. Maar schroom niet om ook eens buiten de gebaande paden te treden en zelf op pad te gaan.

Nationaal Park NLDelta - Slot Loevestein

Het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Dit unieke systeem van dijken, gemalen en sluizen is ontworpen en aangelegd in de 19e eeuw om het westen van Nederland te beschermen tegen de vijand. Binnen enkele dagen kon het land van Muiden tot aan de Biesbosch geheel onder water worden gezet. Een bijzondere innovatie die laat zien hoe Nederland gebruik maakt van het water in de delta.

Deze Waterlinie is 85 km lang, loopt door 3 provincies en bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, zo’n 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. Daarmee is dit het grootste rijksmonument van Nederland.

Nationaal Park NLDelta - Slot Loevestein

Slot Loevestein, een monumentale belevenis

Zin om nog even de geschiedenis in te duiken en je te verwonderen over eeuwenoude verhalen en architectuur? Neem dan eens een kijkje bij Slot Loevestein, ooit in gebruik als Staatsgevangenis. Een locatie vol verhalen, een avontuur voor jong en oud!

De oorsprong van Nederland

Door het op de rivieren meevoeren van zand, grind en ander erosiemateriaal, vanuit verre berggebieden, is Nederland ontstaan. Nederland was eigenlijk één enorme rivierdelta, een grote vlakte met woeste rivieren. Tegenwoordig zijn de rivieren rustiger, maar het landschap is nog steeds even prachtig, bijzonder, groen en open. Tientallen bezienswaardigheden kruisen er je pad, waaronder de Vesting3hoek.

De historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Loevestein staan gezamenlijk bekend als de Vesting3hoek en vormden een belangrijke schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling, met afwisselende tochtjes per veerpont, doorkruist deze Vesting3hoek.

De ketting van het zuiden

Aan de zuidkant van Nationaal Park NLDelta vind je nog een imposante waterlinie: de Zuiderwaterlinie. Deze bestaat uit een ketting van elf vestingsteden. Eén van die vestingsteden is Willemstad, een stad met een stoer karakter en waar een typisch Nederlands verhaal wordt verteld over het inzetten van water ter verdediging. Willemstad is vernoemd naar ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje. Hij liet de vesting bouwen om verschillende scheepvaartroutes naar Nederland te beschermen tegen mogelijke vijanden vanuit Duitsland, Frankrijk en Spanje. 

De vesting is gebouwd in de vorm van een ster. Een imposante zeshoek van grachten en wallen met daarin vijf bastions: uitspringende verdedigingswerken. Ga op ontdekkingstocht in het verleden, waar buskruitmagazijnen en proviandkamers zijn omgetoverd tot unieke plekjes waar je bijvoorbeeld van een hapje, drankje of overnachting kunt genieten. En alsof dat nog niet avontuurlijk genoeg is, vind je in de buurt van Willemstad ook nog eens drie oude forten: Fort Sabina, Fort De Hel en Fort Buitensluis. Kortom, een stad vol verborgen verrassingen. Je plant je bezoek aan Willemstad en de forten via de website van de Zuiderwaterlinie.

Iconen van de Hollandse Waterlinie