Het hoofd boven water houden met terpen en wierden
In het noorden van Nederland, tussen de hoge lucht en de verre horizon, liggen honderden erfstukken uit een ver verleden. Het zijn terpen (Friesland) en wierden (Groningen), kunstmatige verhogingen die met de hand werden opgeworpen bij de kust. Een slimme oplossing toen er nog geen dijken waren om mensen te beschermen tegen het nietsontziende water van de zee. Op de terpen en wierden leefden mensen een welvarend leven mét de zee. Het kustgebied van Noord-Nederland was namelijk het centrum van de Noordzee-economie van de vroege middeleeuwen. Vele terpen en wierden zijn uitgegroeid tot pittoreske dorpen, met prachtige kerken, historische huizen en boerderijen.

Een korte klim maken
De hoogste terp van Nederland en zelfs Duitsland kun je in Friesland vinden. Met 8,8 meter boven NAP is de terp van Hogebeintum uniek. Na een klim geniet je van de frisse noorderlucht en een weids uitzicht. Wie meer wil weten over de geschiedenis van het dorp kan terecht in de schilderachtige oude kerk en het Archeologisch Steunpunt bovenop de terp. Meer terpschatten zien? Het Fries museum in Leeuwarden heeft een prachtige collectie.
Een lange tocht door het terpenland
De terpenroute is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Je wandelt langs plekken waar eeuwenlang het water over de vlaktes stroomde. De route, van circa 20 kilometer, neemt je ook mee naar de hoogste terp van Nederland: Hogebeintum!
Het Pompeï van het noorden
Ooit moeten er in Groningen meer dan 1000 wierden zijn geweest. Door bedijking van de waddenkust raakten ze overbodig en werden daarom afgegraven. Enkele tientallen wierden zijn overgebleven waaronder Ezinge, een archeologische schatkamer. Nergens anders in Nederland zijn zo veel archeologische vondsten gedaan als hier. Een bezoek aan het Museum Wierderland neemt je mee naar deze schatkamer van het oudste cultuurlandschap van Nederland.