Ga met de vogels op stok op natuureiland Tiengemeten

Als de laatste pont is vertrokken en alleen de locale bewoners overblijven, is het écht stil op natuureiland Tiengemeten. In alle rust kun je genieten van de vogels die op zoek zijn naar een slaapplek, het weidse uitzicht met de rood-roze gloed van de ondergaande zon en uiteraard het vrije eilandgevoel, uniek in de Nederlandse Delta. Je staat verstelt van échte stilte en pikke donker!

Nationaal Park NLDelta - Tiengemeten landschap
Nationaal Park NLDelta - foeragerende Lepelaars
Schotse hooglander op natuureiland Tiengemeten
Foto: Claudia et Clément
Natuureiland Tiengemeten - wandelaar
Foto: Claudia et Clément

Samenwerking tussen mens en natuur

Om het eiland Tiengemeten in het Haringvliet om te vormen tot een rijk natuurgebied is er een opening in de dijk gemaakt en zijn er kreken gegraven. Het Haringvlietwater stroomt nu vrijelijk in en uit. De slikken, rietvelden, ooibossen, moerassen en ruigten zorgen voor een enorme rijkdom aan plant- en diersoorten.

Een natuurparel in NLDelta. Daar waar de Rijn en Maas samen komen en uitmonden in zee. Je kijkt er je ogen uit. Of niet, want ‘s nachts zie je er geen hand voor ogen of je moet je laten bijschijnen door het licht van de sterrenhemel.

Schotse hooglander op natuureiland Tiengemeten
Foto: Claudia et Clément

Struinen mag!

Wandel eens door 'de Wildernis' en ontdek dat het water hier de baas is. De Wildernis is het zoetwatergetijdengebied in het westen van Tiengemeten en kent een dynamische natuur. De kans is groot dat je kennis maakt met een Schotse hooglander en misschien spot je zelfs de zeearend nog.

Op beverexcursie in de schemering

De overnachtingsmogelijkheden op dit vrijwel onbewoonde eiland zijn schaars, maar daarom extra bijzonder. Een prachtige natuurervaring op een echt stil en donker eiland.

Overnachten kan bijvoorbeeld in Herberg Tiengemeten of, voor de echte avonturiers onder ons, op de naastgelegen camping. Van hieruit kun je in de schemer met de boswachter op beverexcursie. Maar ook een struintocht op eigen houtje behoort tot de opties.

Als ik op de pont stap naar eiland Tiengemeten in het Haringvliet, krijg ik altijd een vakantiegevoel. Het natuureiland is een oase van rust. En dat op steenworp afstand van Rotterdam.

Eduard Reuvers Boswachter natuureiland Tiengemeten

Ga met de vogels op stok op natuureiland Tiengemeten