Fluisterend door de Biesbosch jungle

In de zomer lijkt de Biesbosch een ware jungle. Dit zeer waterrijke natuur- en recreatiegebied leent zich perfect voor een ontdekkingstocht met een fluisterbootje. Vaar door kronkelende kreekjes, langs wilgenvloedbossen en hoog begroeide oevers. Of hang de speurneus uit en ga op zoek naar beverburchten, knaagsporen en ijsvogelnesten. Na alle verwondering kun je even lekker wegdromen bij het geluid van kabbelend water, dat veroorzaakt wordt door het unieke getij.

Fluisterbootje Biesbosch - Nationaal Park NLDelta
Foto: Piotr Kroczak

Onbeschrijfbare plantenpracht

Door het wisselend tij is natuurgebied de Hollandse Biesbosch rijk aan groen. De plantenpracht is zo divers en kleurrijk dat het nauwelijks te beschrijven is. Eigenlijk moet je het zelf ervaren en beoordelen.

De dichte begroeiing en waterrijke omgeving maken het gebied tot een walhalla voor een grote diversiteit aan dieren. Met als meest beroemde Biesboschbewoner, de bever! Maar ook andere bosdieren voelen zich thuis in de mooie verstopplekjes van deze jungle, denk bijvoorbeeld aan vossen, reeën en hazen. En heel veel soorten vogels!

Nationaal Park NLDelta - kano - Biesbosch
Foto: Peter Nienkemper

Op eigen houtje door de Biesbosch 

Van april tot en met oktober kun je bij het Biesboschcentrum Dordrecht een elektrische fluisterboot, roeiboot, kano, kajak of sup huren. Zo kun je op eigen houtje de Biesbosch verkennen. Vooraf de route uitstippelen kan, maar je krijgt ook een vaarkaart van het hele gebied mee. Hierop staan ook de fijnste plekjes voor een idyllische picknick of wandeling. 

Het fenomeen zoetwatergetij

De Hollandse Biesbosch staat, via de Nieuwe Waterweg, in open verbinding met de zee, Dit zorgt voor 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Het opkomende zeewater stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren het gebied in. Wordt het vervolgens op zee weer eb, dan valt ook de druk in de rivier weg en stroomt het water weer weg.

Op en neer gaand zoet water is op wereldschaal zeer bijzonder, dus zeker de moeite waard om te bewonderen. Het komt wel eens voor dat er wandelpaden onder water staan, daarom zit je met een boottocht altijd goed. En droog! Een echte Biesbosch excursie op het water.

Nationaal Park NLDelta - Excursie de grote 5 - Biesbosch

Op excursie met de zalmschouw

Richt je je ogen liever voor 100% op de natuur en wil je geen rekening houden met sturen, stroming, stuurboord of bakboord? Maak dan een privé excursie met een Biesboschgids. Je kunt in de Brabantse Biesbosch zelfs een tocht maken met gids op een authentieke zalmschouw.

Fluisterend door de Biesbosch jungle