Een houten reuzenei boordevol natuur verrassingen

Verborgen in natuurgebied Scheelhoek staat, of eigenlijk ligt, een vogelobservatorium genaamd Tij. Het is niet zomaar een vogelkijkhut, maar een zeven meter hoog ecologisch kunstwerk in de vorm van een vogel ei. Dit reusachtige houten bouwwerk is uniek in zijn soort, nergens anders in Europa of in de wereld is een soortgelijke te vinden. Het laat je tal van natuur verrassingen zien en beleven, met als “hoogtepunt” een panoramisch uitzicht over het Haringvliet, met dam en de broedvogeleilanden van Vogelreservaat Scheelhoek.

Vogelobservatorium Bird-Ei Haringvliet van veraf
Tij - vogelkijkhut
Foto: Ellen van den Doel
Tij - vogelkijkhut
Foto: Ellen van den Doel
In het vogelobservatorium Bird-Ei
Bird-Ei Haringvliet

Een duurzaam karakter van top tot teen

Je hoeft hier niet op je tenen te lopen, want de vogels en andere dieren worden niet gestoord tijdens je bezoek. Via een geul van gras, kom je terecht in een opengewerkte tunnel waar alle natuurgeluiden uit de omgeving samenkomen. Waterdichte schoenen zijn aan te bevelen, het getij beleef je hier namelijk letterlijk. Aan de buitenkant van de tunnel is er een oeverzwaluwwand, met een speciale kijkplek om te zien hoe deze vogels hun nesten in en uit vliegen. Eenmaal in de top van het ei kun je genieten van een waanzinnig uitzicht over het Haringvliet en de vele vogels waarvoor dit gebied van groot belang is.

Nationaal Park NLDelta - Grote Stern

Volg het broedseizoen op de voet

In het voorjaar begint het broedseizoen, de uitgelezen kans om van een afstandje de activiteiten op de broedeilanden te bewonderen. De Grote stern is vanaf maart in het Haringvliet om te broeden. Als je goed oplet zie je in april en mei de ouders heen en weer vliegen met visjes in de bek voor hun jongen. Ze worden nog wekenlang gevoerd met visjes zoals zandspiering, een prachtig gezicht!  

Schaal met lekkernijen

Tussen Zoet en Zout 

Even op adem komen, opwarmen of juist de verkoeling opzoeken na een avontuurlijke tocht over slik en duin? Breng eens een bezoek aan restaurant Zoet of Zout op het Zuid Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Het ei als symbool

De grote stern is een kustvogel die in kolonies broedt op kwelders, groene stranden en schaars begroeide eilanden. Het ei van de grote stern, die jaar na jaar broedt op naastgelegen eilanden, was de inspiratiebron voor het unieke vogelobservatorium. Het ontwerp staat symbool voor de vruchtbaarheid van de delta, gezonde vogelpopulaties en genieten van de natuur.

Een houten reuzenei boordevol natuur verrassingen