Dordrecht, historierijke stad in de delta

Heb je altijd al willen weten hoe het is om te leven met het water? Je ervaart het in de oudste stad van Holland en de delta: Dordrecht. Een plek waar de grote rivieren samenkomen en waar je je kunt onderdompelen in oude verhalen over inpoldering en overstromingen, over scheepsbouwers en kooplieden en over een bloeiende handel, rampspoed en wederopbouw. En met ruim 1600 monumenten, verschillende historische havens en meerdere authentieke hofjes heeft de stad dus veel meer te bieden dan een rijke historie alleen. Durf jij de ontdekkingstocht aan? Plan een bezoek en kijk je ogen uit!
Dordrecht - Luchtfoto van het drierivierenpunt
Dordrechts Museum - vrouw kijkt naar schilderij
Foto: Dordrecht Marketing
Dordrecht - boot vaart in historische haven

Eerste Hollandse stad met stadsrechten

Dordrecht is rond -1120 ontstaan als ontginningsnederzetting in een uitgestrekt veenmoeras. Op een plek waar brede zeestromen overgaan in binnenwateren. Hier moesten schippers destijds hun goederen overladen van zeeschepen naar de binnenschepen. Deze jonge nederzetting vormde onder meer een centrum voor het tolheffingssysteem en was daarom van groot belang voor de graaf van Holland, Willem I. Mede daardoor kreeg deze plek in 1220, als eerste in Holland, stadsrechten.

Net even anders

Ben jij wel in voor een avontuurtje en wil je Dordrecht vanaf het water ontdekken? Ga dan mee op sup tour! Een unieke ervaring waarbij je vanaf je surfplank via de havens de binnenstad gaat verkennen. Verschillende Dordtse bezienswaardigheden worden aangedaan, waarbij er af en toe op handen en knieën een brug moet worden getrotseerd. Een unieke ervaring, geschikt voor jong en oud. Wil je meer weten over deze sup tour of er eentje plannen? Kijk dan op de website van Board Academy

Je kunt de Dordtse binnenstad ook vanaf een fluisterboot ontdekken. Deze neemt je geluidloos mee langs historische panden en onder duistere bruggen door.

Een rondje Dordt

Uiteraard kun je Dordrecht ook te voet ontdekken. ‘Rondje Dordt’, is een bewegwijzerde stadswandeling door het sfeervolle historische centrum! Je komt langs eeuwenoude binnenhavens en monumenten als de Grote Kerk en Het Hof. En ook het Groothoofd is onderdeel van de route, een prachtige plek aan het water om even lekker tot rust te komen en een terrasje te pakken. Het Dordtse rondje kun je gratis downloaden in de izi.TRAVEL app. Een bezoek aan Dordrecht plan je gemakkelijk via de VVV.

Grote drukte op de wateren bij Groothoofd

Wanneer je vanuit de binnenstad van Dordrecht door de Groothoofdspoort loopt, heb je een prachtig uitzicht over het drierivierenpunt. Op deze bijzondere plek komen de rivieren Oude Maas, de Noord en Beneden Merwede samen. Met jaarlijks zo’n 150.000 passerende schepen is dit het drukst bevaren knooppunt van Europa.

 In het verleden was dit tevens een van de belangrijkste aanlegplaatsen voor schepen. Graven, koningen en andere belangrijke figuren kwamen tijdens een bezoek aan de stad op dit bijzondere punt aan land. Zelfs Napoleon zette er ooit voet aan wal. Je kunt er dus letterlijk in de voetsporen treden van helden uit de geschiedenis.

Villa Augustus in Dordrecht

Voel je thuis in Villa Augustus

Verleng je bezoek met een nachtje in de omgeving.

Naast overnachten in de Tuinkamer of de Lantarenkamer kun  je ook eten in Villa Augustus; een voormalige watertoren midden in het centrum van Dordrecht. In het restaurant  serveren ze seizoensgebonden gerechten, bereid met  biologische ingrediënten.

Natuur op fietsafstand

Bevind je je in Dordrecht, dan ligt de natuur binnen handbereik. Vanuit de stad fiets je namelijk met gemak naar Nationaal Park De Biesbosch, waar je bij Biesboschcentrum Dordrecht een kano of bootje kunt huren om het unieke zoetwatergetijdegebied te beleven. Ontdek het leefgebied van de bever en ander wild uit de omgeving. En kijk uit over verschillende prachtige leefgebieden van de vogel. Het vogelbestand is er namelijk even dynamisch als het landschap zelf, met onder meer prachtige wilgenvloedbossen en kreken.

Op diverse plekken in de stad kun je fietsen huren, zoals bij het centraal station en VVV Dordrecht.

Ben je niet zo’n fietser? Neem dan de waterbus vanaf de Merwedekade. Via deze weg zit je binnen 12 minuten alsnog in het groen. Vaar je vanaf de Hooikade, dan doe je er een half uurtje langer over.

Meer informatie 

Even de hoek om voor wereldse kunst en cultuur

Snuif jij in plaats van boslucht liever aan wat kunst- en cultuur? Dan kun je met de waterbus naar Rotterdam. Vanaf halte Merwekade in Dordrecht sta je binnen een uur in het ‘Manhattan aan de Maas’, waar je je kunt vergapen aan moderne architectuur en verwonderen in musea van wereldklasse. Ook kun je cultuur proeven bij Werelderfgoed De Molens van Kinderdijk. Dit kan op de fiets, je bent er al binnen een half uur.

Meer informatie 

Dordrecht, delta city with a rich history