De soundtrack van Peazemerlannen

Visserijhistorie en zilte natuur; beiden vind je in Paesens en Moddergat. De tweelingdorpen liggen tegen de hoge zeedijk aan, veilig voor het water van de Waddenzee. Het buitendijkse kweldergebied Peazemerlannen overstroomt regelmatig. Dit maakt het natuurgebied zo bijzonder. Hier groeien planten die tegen een stootje en een flinke portie zout kunnen. Ervaar de zee voor en achter de dijk, en laat je begeleiden door een meerstemmige soundtrack van de honderden vogels.

Waddenzee Werelderfgoed - Peasumerlannen merk fryslan
Waddenzee Werelderfgoed - Moddergat strand - Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel
Waddenzee Werelderfgoed - Moddergat - Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Een vogelhotel bij uitstek

Tijdens een extreem zware storm sloeg beukend water een gat in de dijk bij Paesens en Moddergat. Hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel en ontstond er een uniek natuurgebied met kwelders op de grens van land en zee. Bij laag water ligt het begroeide, buitendijkse gebied droog en bij hoogwater loopt het geheel onder. Er worden prachtige wandel excursies met een gids georganiseerd, maar je kunt ook geheel zelfstandig op pad. Om dit open landschap te betreden heb je niet eens een routekaart nodig, de weg wijst zich vanzelf.

De kwelder is een belangrijk leefgebied voor vele soorten planten en dieren. Vogels gebruiken het gebied als broed- en rustplaats. Het is een waar vogelhotel, tegen een kleurrijk decor  van bloeiende, zoutminnende planten. Van dieprood schorrekruid en knalrode zeekraal tot lichtroze schijnspurrie en lila zeeaster. Een sprookjesachtige aanblik.

Waddenzee Werelderfgoed - Lauwersstate

Overnachten op de boerderij

Kun je geen genoeg krijgen van de mooie verhalen, prachtige vergezichten of het zuivere vogelgezang? Overnacht in een sfeervolle boerderij in Paesens. Bij Bed and Breakfast Lauwersstate kom je helemaal tot rust!

De gedeelde ramp van tweelingdorpen Paesens en Moddergat

De dorpen Paesens en Moddergat bezaten in de negentiende eeuw een grote vissersvloot. Daar kwam in 1883 in één klap een einde aan. Tijdens een woeste storm vergingen 17 schepen en kwamen 83 mannen en jongens om het leven. Sommige families raakten al hun mannen kwijt. De ramp luidde het einde in van de visserij in de dorpen. De vissers die er nog zijn hebben hun schip in de nabijgelegen haven Lauwersoog liggen. Op de zeedijk staat een monument ter nagedachtenis van deze ramp.

Wil je dieper in de historie van de vissersdorpen duiken? Van maart tot en met oktober kun je een bezoek brengen aan museum ‘t Fiskershúske. Hier vind je vier authentieke huisjes waarin documenten en voorwerpen tentoon worden gesteld in herinnering aan de oude kustvisserij en het leven van de bewoners.

ecolodges it dreamlan friesland
Foto: it Dreamlân

Overnachten bij het Lauwersmeer

Knus maar comfortabel kamperen aan het Lauwersmeer of middenin het Friese land op een oude terp, dat kan ook zonder het gehannes met tentstokken. Deze twee overnachtingsplekken hebben namelijk alles: een kookplaat, een bed, een eersteklas uitzicht en in de ochtend een gratis vogelconcert. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

De soundtrack van Peazemerlannen