De hoogste duin van Ameland beklimmen

Het zijn parels in de Waddenzee, de Waddeneilanden. Wie naar Ameland reist en een bezoek brengt aan het oostelijke gedeelte komt snapt meteen waarom. Het stralende witte zand, de oude hoge duinen en natte duinvalleien waar het zeewater vrij in- en uitstroomt, laten een ontuitwisbare indruk achter. Je hebt hier alleen een paar goede schoenen nodig om het ‘ver-van-de-bewoonde-wereld gevoel’ te ervaren. Gebruik ze om een flinke klim te maken, de Oerdblinkert op. Het uitzicht vanaf dit 24 meter hoge duin, vormt letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

De natuurgebieden op Ameland zijn het hele jaar toegankelijk. Let wel op: bij extreem hoogwater zijn sommige routes niet begaanbaar.

Ameland - pad richting zee
Foto: Dirk Schaefers
Ameland - Oerd
Waddenzee Werelderfgoed - Ameland Oerd

De Oerdblinkert blinkt er bovenuit!

Met een omvang van 1100 hectare vormen het vogelrijke ’t Oerd, het kweldergebied de Hon en de Kooioerdstuifdijk het oostelijke gedeelte van Ameland. Natuurgebied ‘t Oerd is het meest bekende en toegankelijke van deze drie. Volg de route door het gebied naar de Oerdblinkert, het hoogste duin op het hele eiland. Via een stenen pad kun je de flinke klim maken het duin op. Je beloning boven is een spectaculair uitzicht. Met helder weer zie je zelfs de Friese kustlijn. Via de informatiepanelen, verrekijkers en met behulp van de oriëntatietafel kun je het gebied verder ontdekken. Neem een moment om naar de scharrelende vogels in de verte te kijken. Het is een waar feest om met je verrekijker door de natuur te dwalen.

Waddenzee Werelderfgoed - noard fryslan butendyks

De gouden rand van de Waddenzee

Rust en de ruige natuur staan in dit kweldergebied op nummer één. Je hoeft voor deze kwelder niet het water over, deze Noard-Fryslân Butendyks ligt aan de kustlijn van Friesland. Jaarlijks maken enorme aantallen vogels gebruik van deze ‘gouden rand’ van de Waddenzee omdat ze er een rijkdom aan voedsel vinden.

Wylde Rixt fen 't Oerd

In het dorp Buren staat een standbeeld van Rixt van het Oerd,  de hoofdpersonage uit een volksverhaal dat zich afspeelt op Ameland. Rixt is een zonderlinge vrouw die op het Oerd woonde in een hutje van wrakhout. Bij storm bond ze een lamp om de nek van haar koe en joeg het dier de duinen over. Schepen werden misleid door het licht en de schepen sloegen op het zand te pletter. Rixt jut daarna de kostbaarheden en er wordt zelfs verteld dat ze vingers van slachtoffers beet om ringen te kunnen bemachtigen. Maar op een dag vindt ze tussen haar slachtoffers haar zoon Sjoerd, die al vele jaren eerder weggelopen was van huis. Rixt valt dood neer, maar haar kreet ‘Sjoerd, Sjoerd, Sjoerd’, wordt nog steeds op het Oerd gehoord.

De hoogste duin van Ameland beklimmen