Boswachterspad Noordsvaarder beklimmen

Omringd door de Noord- en Waddenzee vind je het Waddeneiland Terschelling. Een bewoond eiland dat voor 80% uit natuur bestaat. Op dit smalle streepje land vind je bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders, heide en gezellige dorpjes. In het uiterste westen ligt de Noordsvaarder, een uitgestrekt dynamisch duingebied. Hier heeft de boswachter een pittige wandeling voor je uitgezet. Als je tenminste niet bang bent voor een stevige klimpartij en vieze schoenen. Dan is dit boswachterpad de plek waar je de natuur kunt trotseren.

Waddenzee Werelderfgoed - duinen Terschelling Noordsvaarder
Waddenzee Werelderfgoed - Duinen Noordsvaarder

De wildernis van Terschelling

Het boswachterspad leidt je door een oogverblindend mooi natuurgebied. De Noordsvaarder is een zandplaat die pas in de negentiende eeuw aan Terschelling ‘vastgroeide’. Nu is het een paradijs voor broedende dwergsterns. Je vindt er strandvlaktes, stuivende duinen en bijzondere planten.

Het is een pittige klim, maar eenmaal bovenop het duin word je beloond met een adembenemend uitzicht. De diep blauwe golven van de Noordzee zetten de tijd even stil. Ben je er met laag water? Misschien spot je wel een zeehond op een zandbank!

De route van de 11 kilometer lange wandeling kun je downloaden op je smartphone of tablet. Buiten de afgesloten gebieden mag er vrij “gestruind” worden. De informatiepanelen aan de rand van de Noordsvaarder vertellen je alles wat je moet weten.

Waddenzee Werelderfgoed - walvis

Even op adem komen?

Bij het startpunt van het boswachterspad kun je op adem komen, opwarmen of juist de verfrissing opzoeken in Strandpaviljoen de Walvis.

Winterwonderland

Voor echte avonturiers: loop het boswachterspad in de winter. Al je zintuigen worden geprikkeld als je de ijskoude wind of slagregen om je oren krijgt. Heftig, maar je gaat nóg meer op in de natuur.

Met zijn klimmen is deze wandeling langs de Noordsvaarder er één voor de echte diehards!

Remi Hougee Boswachter Terschelling

Wat er leeft in het duingebied

Het duingebied mag in de winter dan wel extra spectaculair zijn, ook de zomer kent zijn hoogtepunten. De gevlekte orchis, strandduizendguldenkruid en de parnassia kleuren dan het Groene Strand. Een echte dierenvriend? Bij laag water rusten er verschillende zeehonden en massa’s vogels op de zandbanken aan de kust. En als je geluk hebt komt er een slechtvalk of ree voorbij.

Boswachterspad Noordsvaarder beklimmen