Bikkelen op mtb routes van de Sallandse Heuvelrug

Mooier dan dit kan het bijna niet: onverharde paden, grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. De MTB-routes op de Sallandse Heuvelrug behoren dan ook tot de beste mountainbike routes van Nederland. Met flowy singletracks, pittige kombochten, fikse klimmen en snelle afdalingen is dit een uitstekende plek om je grenzen te verkennen of te verleggen. Vergeet niet om zo nu en dan je ogen de kost te geven en met de voeten op de grond te genieten van de prachtige vergezichten die door de – voor Nederlandse begrippen – grote hoogteverschillen tevoorschijn komen. De natuur is hier dan ook net zo overweldigend als de verschillende tracks. Wilde naaldbossen, betoverende heidevelden en vluchtige zandverstuivingen, je vindt ze hier allemaal.

Mountainbiken in het bos
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
Twents Reggedal - Twee kinderen in kano's
Kornhoen balts

Berg op en berg af

Voor het grootste gedeelte is de Sallandse Heuvelrug een stiltegebied en niet toegankelijk voor mountainbikers. Toch zijn er afwisselende mountainbike routes samengesteld waarbij je kunt klimmen, klauteren, draaien en afdalen. Deze goed onderhouden routes over verharde en onverharde paden nemen je mee door heidevelden, bossen en over zandheuvels. Wanneer je afstapt zul je moe maar voldaan zijn.

De verschillende routes
Je kunt kiezen uit de paarse, blauwe, groene, oranje en de Reggeland route. Allemaal met flinke klimmen en snelle afdalingen. Bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer vind je een plattegrond met alle gemarkeerde MTB routes. Kun je niet kiezen? De paarse (18 km, 205 hoogtemeters) en de groene (18 km, 190 hoogtemeters) mogen in ieder geval niet ontbreken op je to-ride lijstje. Ze horen namelijk bij de tien beste MTB trails van Nederland. De MTB route Hellendoorn (paars) wordt zelfs tot een van de allermooiste trails van Nederland gerekend.

Oktober is misschien wel een van de mooiste maanden om hier te fietsen. De mooi verkleurde bossen maken dat iedere kilometer anders is.

Aniek Rooderkerken www.avontuuropreis.com

Mogelijkheden genoeg

Is mountainbiken iets te extreem voor je? Geen probleem. Er zijn genoeg andere mogelijkheden voor een actieve dag of meerdere actieve dagen in de natuur. Hardlopen langs eeuwenoude eikenbomen, een meerdaagse wandeltocht of als deelnemer mee doen aan één van de vele uitdagende buitensport evenementen; de Sallandse Heuvelrug is niet voor niets dé buitensport regio van Nederland. Durf jij de uitdaging aan te gaan? Kijk dan naar deze buitensport evenementen bucketlist.

Twents Reggedal - Twee kinderen in kano's

Varen over de Regge

Aan de oostzijde van de Sallandse Heuvelrug ligt het mooie Reggedal met de rivier de Regge. Dit gebied ontdek je het beste vanaf het water. Huur een kano of een fluisterboot en geniet van het kabbelende water, een loeiende koe langs de kant of de vele bijzondere vogels. Eén woord: rustgevend!

Het veelzijdige Buitencentrum

Naast een informatiepunt voor gemarkeerde MTB-, fiets- en wandelroutes is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ook een uitgelezen plek om bij te komen na een ruige tocht door de natuur. Er is o.a. een restaurant met open haard, een gezellig terras maar er is ook een expositieruimte, telescoop ruimte en een waar planetarium. 

Ook rondom het Buitencentrum kun je bijkomen na een mountainbike avontuur. Reserveer een picknickmand gevuld met heerlijke biologische lekkernijen en kies zelf een leuk plekje uit in de buitenlucht. Je vindt het buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. 

Bikkelen op de pedalen van je mountainbike